Még mindig nem dőlt el, hogy akkor végül indulhatnak-e az oroszok Rióban

sport
2016 július 31., 05:34
comments 30

A múlt héten még azt mondta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), hogy a sportági szövetségek saját hatáskörükben dönthetik el, engedik-e rendkívül súlyos doppingbotrányba keveredett Oroszország versenyzőinek indulását a riói olimpián. Ez most változott, a legújabb ötlet, hogy

egy háromfős bizottság dönthet majd arról, hogy végül indulhat-e egy orosz versenyző, vagy sem.

A végső döntés így Ugur Erdener, a Nemzetközi Íjászszövetség, egyben a NOB orvosi és tudományos bizottságának elnöke; Claudia Bokel, a NOB sportolói bizottságának tagja; és ifj. Juan Antonio Samaranch, a NOB volt elnökének szintén NOB-tag fiának a kezében van.

Két lebukott orosz futó, a Londonban aranyérmes Marija Szavinova és bronzérmes Jekatyerina Pojsztogova.
photo_camera Címlapképünkön két lebukott orosz sportoló, a Londonban aranyérmet összecsaló Marija Szavinova és egy bronzérmet összecsaló Jekatyerina Pojsztogova látható. AFP PHOTO / FRANCK FIFE

Mármint elméletben, mert a gyakorlatban vannak sportolók, akiknek az eltiltását már véglegesítette a NOB. Köztük például

Julija Sztyepanova eltiltását is,

bár pont a 800 méteres síkfutó volt az, akinek a vallomása nagyban segített leleplezni az államilag szervezett, a titkosszolgálatok együttműködésével zajló orosz doppingolást.

A súlyos doppingbotrány miatt számos sportoló és sportvezető a teljes orosz csapat eltiltásáért lobbizott. A NOB a múlt héten úgy döntött, hogy a sportági szövetségekre bízza a döntést - ezt változtatta meg most arra, hogy majd a háromtagú különbizottság mérlegelhet.

Így most, hat nappal a játékok előtt még mindig nem lehet megtippelni, hogy végül, ha egyáltalán, hány orosz indulhat az olimpián. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.