A francia börtönökben a legerősebb az iszlamista terror

külföld
2016 augusztus 01., 07:56
comments 275

Hosszú cikket közölt az európai, főleg a francia börtönök világáról a Wall Street Journal. Azt mutatják be, hogy

a francia büntetés-végrehajtás hogyan vált az iszlamista terroristák keltetőjévé Európában.

Salah Abdeslam, a november 13-i párizsi merényletek utolsó élő elkövetője a Párizs egyik külső kerületében lévő Fleury-Mérogis börtönbe került, egy magánzárkába, és nem telt el 2 nap, máris messiásként tisztelte a többi rab.

A 19 éves Adel Kermiche, a kedden meggyilkolt francia pap egyik támadója a börtönben találkozott „szellemi vezetőjével”, és ott vált fogékonnyá az iszlamista eszmékre. És ezzel nincs is egyedül, az európai terroristák jelentős többsége szintén valamelyik francia börtönben került kapcsolatba a terrorszervezetekkel.

A Wall Street Journal riportja szerint a legtöbb börtönben elítélt terroristák a legtekintélyesebb rabok, akik rövid, gyakran csak 2 éves börtönbüntetésük alatt tervelik ki a támadásaikat, és szereznek magukat követőket. Ezzel nincs is annyira nehéz dolguk, hiszen a francia börtönök gyakorlatilag tele vannak reményvesztett muszlim fiatalokkal. Hivatalos adat erről ugyan nincs, de konzervatív becslések szerint a rabok 50-60 százaléka muszlim a francia büntetés-végrehajtásban, de vannak olyan, pesszimistább becslések is, amik az arányukat 70-80 százalékosra teszik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.