Elítélték a Kínának kémkedő egykori FBI alkalmazottat

külföld
2016 augusztus 01., 19:34
comments 21

Bűnösnek ítélte a New York-i bíróság azt a kínai születésű, de később az USA-ba költöző és ott állampolgárságot szerző férfit, aki kilenc éven át dolgozott az FBI-nál technikusként, és az ítélet szerint ez idő alatt érzékeny információkat lopott ki egy kínai kormányzati tisztviselőnek.

Kun Shan Chun, vagy ahogy még gyakran nevezik, Joey Chun így tíz évre kerül börtönbe.

Márciusban tartóztatták le. Korábban úgy húzott le kilenc évet a szövetségi nyomozóirodánál, hogy 1998-ban a titkos információkhoz való hozzájutáshoz szükséges átvilágításon is átment.

A 46 éves férfi bevallotta, hogy információkat lopott ki és egy kínai hivatalnoknak juttatta el azokat, anyagi juttatásokért cserébe.

Az információk között szerepelt többek között az FBI megfigyelési technológiáinak részletezése, a szervezet belső felépítése, illetve FBI ügynökök személyazonosságának és utazási szokásainak a kiadása is.

Chun Kínában született, később költözött az Egyesült Államokba, ahol állampolgárságot is szerzett. (AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.