Magyarország tökutolsó mobilinternetben az EU-ban

INTERNET
2016 augusztus 03., 07:19
comments 325

Az OECD publikálta a legfrissebb felmérését a mobilinternet globális helyzetéről. A statisztikák szerint Magyarország

  • az OECD országai között az utolsó előtti, csak Kolumbiát előzi meg;
  • az EU tagállamai között pedig tökutolsó a száz lakosra jutó mobilnet-előfizetések számában.
Forrás: OECD
photo_camera Forrás: OECD

Amin annyira azért nem kell meglepődni. A finn telekomtanácsadó, a Rewheel megvizsgálta, hogy mennyi adatforgalom jár egy 35 eurós, ~tízezer forintos kombinált - adatforgalmat és legalább ezer perc beszélgetést magában foglaló - előfizetésért:

  • Finnországban ezért a pénzért 50 gigabájt adatforgalom jár;
  • A posztszovjet Észtországban 40 gigabájt;
  • Magyarországon két (2) gigabájt.

Amit, ha elfogy, 1500 forintonként lehet megtoldani plusz fél gigabájttal, ami már tényleg a 9600 bps-es modemek és a betárcsázós internet korát idéző árszabás.

Mondjuk ebből a szempontból Magyarországon még mindig jobb a helyzet Németországnál, ahol 35 euróért 1 gigabájt adatforgalom jár, és 60 euróért is csak öt. A Német telekomszövetség, a VATN vezetője, Jürgen Grützner szerint ez azért van így, mert a németeket nem is érdekli a mobilinternet.

Amit az adatok valóban alátámasztanak. Zarándy Pál, Rewheel szakértője szerint 2015-ben egy átlag német felhasználó havi 410 megabájt adatforgalmat bonyolított a mobilján, míg egy átlagos finn 5,1 gigabájtot. Mondjuk az adatokat nagyon torzítja, hogy Németországban a szolgáltatók

a netsemlegességet sértő módon saját videómegosztó oldalaik forgalmát nem számolják el adatforgalomként.

Ez egyben arra is rávilágit, hogy mi a legfőbb probléma a netsemlegesség felszámolásával:

amennyiben a szabályok nem garantálnak egyenlő feltételeket, a szolgáltatóként kedvező helyzetben lévő telekomcégek leuralhatják az internet saját, forgalomként el nem számolt tartalmaikkal, amivel a többi szereplőnek úgy kéne versenyeznie, hogy azt a méregdrágán árult adatcsomag terhére számolják el.

(Via Politico.eu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.