Žižek és Varufakisz Budapestre jön

politika
2016 augusztus 03., 09:07
comments 116

A jelenkori baloldal két legnagyobb szupersztárja lesz a vendége annak a konferenciának, amit a PM pártalapítványa, a Megújuló Magyarországért Alapítvány (MMAA) szervez szeptember 19-ére Budapestre, az A38 hajóra. A rendezvénynek társszervezője az Európai Zöldek és a DieM25, ami többek között az egykori görög pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz által is létrehozott páneurópai baloldali mozgalom.

Az egynapos konferencia témája Európa jövője körül fog forogni, olyan kérdések nyomán, mint hogy van-e kiút a válságból vagy hogy mi Európa szerepe a világban. A programtervezet az MMAA honlapján olvasható.

Mindez csak azért érdekes, mert a környező országokban sokat turnézó, de Magyarországot eddig nem igen érintő sztárvendégeket sikerült a programra idecsalogatni.

Varufakisz a magyar sajtóban is sokat szerepelt, hiszen ő volt Görögország külügyminisztere gazdasági minisztere, abban az időszakban, amikor heves harcokat vívtak Brüsszellel. Emellett viszont sokat publikáló és nyugaton kifejezetten olvasott marxista közgazdász is, aki egy ideje már főleg az európai színtéren képzeli el a jövőjét.

Zizek (Ulf Andersen/AFP)
photo_camera Zizek (Ulf Andersen/AFP)

A szlovén Slavoj Žižek meg talán az egyik leghíresebb élő filozófus. Elképesztő tempóban ontja magából a könyveket, amik főleg a Hegel-Lacan-Marx-popkultúra-kommunizmus témák körül forognak, de valószínűleg úgyse kell nagyon bemutatni. Azért itt egy jó Vice-videó róla 2013-ból:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.