A magyar kerítésről és a munkaerőhiányról ír a Deutsche Welle

migráció
2016 augusztus 04., 15:28
comments 162

A német lap először a nyári balatoni munkaerőhiányt mutatja be, aztán áttérnek Varga Mihály júliusi nyilatkozatára, amiben a szakképzett külföldi munkaerő szükségességéről beszél. Arról írnak, hogy a magyar gazdaságnak már most is év 40-50 ezer extra dolgozóra lenne szüksége.

A német kereskedelmi kamara kommunikáció vezetője arról beszél a DW-nek, hogy a Magyarországon működő német vállalatok azért kénytelenek visszafogni a termelést, mert nem találnak elég szakképzett dolgozót.

Ehhez képest a magyar gyáriparosok azt mondják, hogy idegen kultúrtájú emberekkel, akik nem akarnak beilleszkedni, nem lehet vállalatokat működtetni.

Ezeket a tényezőket állítják szembe a magyar kormány bevándorlásellenes politikájával, elsősorban a kerítésépítéssel és az őszre tervezett kvótás népszavazással.

A cikkben megszólal a CEU egy szakértője is, aki arról beszélt, hogy a határon túl élő magyarok hazacsábítása ugyan az integráció szempontjából egyszerűbb, de pont a távoli országokból érkező emberek hozhatnak új tudást Magyarországra és dinamizmust a magyar gazdaságba. (dw)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.