Magáncéggel térhetnek vissza a Holdra az amerikaiak

űrkutatás
2016 augusztus 04., 11:34
comments 79

Az amerikai kormány illetékesnek talált szerve, a Szövetségi Légügyi Hatóság július 20-án kiadta az engedélyt a 2017 Moon Express nevű amerikai cégnek

a holdraszállásra.

A magáncég - ami az első magánvállalkozás lehet az emberiség történelmében, ami eljuthat a Holdra - tervei szerint szondájával körbeugrálná a Holdat, amit a cég igazgatója, Bob Richards a Föld "nyolcadik kontinensének" nevezett.

A tervek szerint a bányászati lehetőségeket és a vízkészleteket mérnék fel a Holdon, megalapozva ezzel a további felfedezőutakat. Továbbá meg akarják nyerni a Google Lunar X pályázatának 30 millió dolláros fődíját is, amit az a csapat nyerhet el, ami képes olyan holdjárót feljuttatni, ami legalább ötszáz métert halad a Hold felszínén úgy, hogy ezt videón közvetíti is.

Ebben egy izraeli cég, a SpaceIL lesz a versenytársuk, amely tavaly Elon Musk űrkutatási cégével, a SapceX-szel szerződött ugyanerre.

A magánholdutazóknak pár megkötéssel számolniuk kell: a NASA például feltételül szabta, hogy a magánszondák nem mehetnek a korábbi Apollo-küldetések leszállóhelyeire, és nem mozdíthatnak el semmilyen, még a NASA által otthagyott eszközt a történelmi helyszínekről. (Via BuzzFeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.