Szász Emese olimpiai bajnok!

sport
2016 augusztus 06., 20:36
comments 317
  • Szász Emese olimpiai bajnok!
  • A döntőig viszonylag könnyű volt az útja a japán Szatónak hála, de ott;
  • a döntőben a világbajnoki címvédőt, a kétszeres világbajnok Fiamingót verte meg bravúros vívással, 10:6-os hátrányból 15:13-ra fordítva!

A legutóbbi két világbajnokság nyertesével, Rossella Fiamingóval vívott az olimpiai bajnoki címért Szász Emese. Az olasz a harmadik a világon, akinek sikerült a duplázás, előtte csak a fegyvernem két legnagyobb legendájának, a most az m4-en a döntőt kommentáló Horváth Mariannak (1991-92) és a francia Laura Flesselnek (1998-99) sikerült - őt győzte le a a sydney-i elődöntőben és az athéni döntőben a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea.

Szász egy nagyon szép, hosszú támadással megszerzi 14. találatát, ezzel gyakorlatilag a győzelmet. Ellenfele, az olasz Fiamingo a 2. harmadban még 10:6-ra vezetett, ezután a találat után már Szász vezetett 14:12-re. Végül 15:13-ra nyert. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
photo_camera Szász egy nagyon szép, hosszú támadással megszerzi 14. találatát, ezzel gyakorlatilag a győzelmet. Ellenfele, az olasz Fiamingo a 2. harmadban még 10:6-ra vezetett, ezután a találat után már Szász vezetett 14:12-re. Végül 15:13-ra nyert. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szász viszonylag könnyű ágon - a japán meglepetésember, Szato Nozomi kiverte a címvédő ukrán Semjakinát és a kétszeres olimpiai bajnok orosz Logunovát is, mielőtt 15:4-re kikapott Szásztól -, nagyon magabiztos vívással jutott döntőbe. Olimpián először jött ki neki a lépés, Londonban a 32-es, Pekingben a 16-os táblán búcsúzott. Pedig amúgy 2005 óta kirobbanthatatlan a világ élmezőnyéből, Londonba és Rióba is egyedüli magyarként kvalifikált. Világbajnoki ezüst- és bronzérmes, Európa-bajnoki bronzérmes, többszörös világkupagyőztes, Grand Prix-győztes versenyző, vagyis

csak az arany hiányzik a gyűjteményből.

Első három perc: A két balkezes vívó nagyon hasonló stílusban kezdtek, nyugodtan építették fel az akciókat. Az első találatot Fiamingo szerezte, Szász hegye nem talált. Aztán egy szép ütés-szúrással egyenlített, 1:1. Ugyanabban a stílusban folytatódott az asszó, Fiamingo lassú tapogatózás után váratlanul csuklón szúrta Szászt, aztán újra, egy gyors kötés után. Másfél perc után 3:1 oda. Szász támadóbb lett, beszorította az olaszt, és lerohanásból szépített, de utána megint kapott egy gyors szúrást a csuklójára. Ezzel valamit kezdeni kell a folytatásban. Szász mindenesetre ment előre, és megérte, újra talált. Egy együttes után Fiamingo védett és visszaszúrt, fél perccel a vége előtt 6:4 oda. Ahhoz képest, hogy milyen türelmesen kezdtek, csak úgy potyogtak a tusok, 16 másodperccel a vége előtt Szász egy fogás után nagyon szépen szúrta lábon Fiamingót, így 6:5 lett a vége.

Második három perc: Fiamingo rögtön az elején kétszer is megpróbált csuklót szúrni, de nem talált. Harmadszorra épp időben kapott közbe, együttes. Aztán egy nagyon gyors és szellemes tussal már 8:6-ra vezetett, csukló helyett most leváltott lábra. Utána megint egy gyors csuklószúrás, 9:6 a világbajnoknak. Szász sietni kezdett, amit az olasz villámgyors kezével ki tudott használni, 10:6, innen már nagyon nehéz lesz. 2:19-cel a vége előtt már 11:7 volt, lassítani kéne az asszót.Szász így is tett, két jól felépített akciójából a második talált, 11:8. Az első millimétereken múlt csak. Aztán megint egy szép támadás, egy jó tempójú csuklószúrással 11:9. És pár másodpercen belül egy parád-riposzttal már 11:10, Szász visszajött a meccsbe!

Ami továbbra is szokatlanul nagy tempójú volt, a rohanást Fiamingo használta ki. Szász túl nagy kézmozdulattal indult, az olasz jó tempóban szúrt közbe - csuklóra. Szásznak megint sikerült lassítania a csörtét, egy nagy döfködésbe fulladó akció végén ő talált, 12:11, ami után már lepörgették az órát.

Utolsó három perc: Szász kemény munkával jött vissza a meccsbe, mosolyogva jött vissza a harmadik menetre. Egyből kezdeményzett, beszorította Fiamingót. A fless nem adta magát, egy ütés-szúrással viszont meglett az egyenlítés. 2:28-cal a vége előtt 12:12. 2:12-vel a vége előtt pedig két védés után szúrt vissza, és szerezte meg először a vezetést. És növelte is, egy nagyon szép, hosszú támadás végén talált, 14:12.

A végén egy együttessel megszerezte a 15. találatot és

az olimpiai bajnoki címet, a magyar csapat első aranyát!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.