Durvul a lengyel kormány és az alkotmánybíróság háborúja

külföld
2016 augusztus 12., 07:11
comments 102

Tavaly hatalomra került Lengyelországban Orbán egyik legfőbb európai szövetségese, a populista jobboldali Jog és Igazságosság Pártja (PiS). A Jarosław Kaczynski által vezetett párt kormánya rögtön a lengyel alkotmányos-társadalmi rendszer gyökeres átalakításába kezdett, és ebben a folyamatban majdnem tökéletesen követik az Orbán-kormány 2010 utáni pályáját. Volt új médiatörvény, a közmédia átalakítása, minden.

Most jutottak el Varsóban az alkotmánybíróság bedarálásáig.

Ez azzal kezdődött, hogy a PiS politikusai elkezdték hangoztatni, hogy szerintük az ellenzéki bírók felülreprezentáltak a testületben. Közben az alkotmánybíróság elkaszált több, fontos törvényt is.

Erre a kormányt támogató parlamenti többség újraírta az alkotmánybíróság működését szabályozó törvényt. Az új szabály megváltoztatná a bíróság összetételét, eljárásrendjét és jogköreit is. (Ehhez hasonlót ugye pont csinált a Fidesz is.)

A lengyel alkotmánybírók azonban keresztbe feküdtek a saját magukról szóló törvény módosításának, és kimondták, hogy az új alkotmánybírósági törvény alkotmányellenes.

Az alkotmánybíróság ülése idején sok ellenzéki tüntetett a bíróság épülete előtt, és a demokrácia helyreállítását követelték. Az alkotmánybírósági törvény módosítását több nemzetközi szervezet is elítélte.

Az alkotmánybíróság döntésének azonban nem sok foganatja lesz, a kormány ugyanis nem akarja betenni a közlönybe a bírósági határozatot, enélkül viszont az nem lesz jogerős. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.