A Rogán-találmánnyal menetelő Hunguard a bankszektorban hízhat tovább

Tbg
gazdaság
2016 augusztus 13., 06:14
comments 33

A napokban sok szó esett arról a Hunguard Kft-ről, amely több száz millió forintos hasznot húzott le a közműcégek kötelező auditálásából, amely tevékenységet egy fideszes törvényjavaslatnak köszönhetően mintha erre a cégre találták volna ki.

A zsíros kasza a bankszektorban folytatódhat, írja a Magyar Nemzet, amely szerint egy új törvényjavaslat a Hunguardot fogja helyzetbe hozni.

„A pénzügyi intézményekre, biztosítókra, befektetési vállalkozásokra és az árutőzsdei szolgáltatókra is kiterjedő rendelet egy sor új szabályban határozza meg a pénzintézetek informatikai rendszereinek biztonsági auditálására jogosult vállalatok körét”

- írja az MNO.

A lap szerint két módon is torzítja a piacot az új tervezet: egyfelől a nemzetközi multikat, másfelől a kisebb hazai szereplőket is kiszoríthatja a piacról, miközben pont a Hunguard Kft. az, amely nagyot nyerészkedhet az auditálási megbízásokon.

Egyfelől a tervezet kikötné, hogy az auditálást végző cégek vezetésében 5 személynek is rendelkezni a nemzetbiztonsági C-típusú átvizsgálással, ami komoly kockázatot jelent a biztonságra kifejezetten kényes, jellemzően külföldiekkel dolgozó cégeknek. A tervezet szerint még a cégek telephelyének biztonsági tanúsítását is meg kellene szerezni.

„Nincs olyan nagy nyugati cég, amelyik szeretné, hogy munkatársait a magyar szolgálatok hivatalból ellenőrizzék”

- mondta az MNO-nak az egyik forrás.

De szívnának a kisebb magyar cégek is, mivel sok céget kizáró feltételt írnának elő:

„Indokolatlan, hogy a jogszabály százmillió forintos határon felelősségbiztosítást is meghatározzon”

- mondta Hirsch Gábor, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségéhez (IVSZ) tartozó Biztonság munkacsoport vezetője, aki szerint óriási a felháborodás az érintett szektorban, semmiféle egyeztetés nem előzte meg ugyanis a tervezet megszületését.

A Hunguardhoz Rogán Antal propagandaminiszter sok szálon kötődik, bár ezt ő eddig határozottan tagadta.

Ugyanakkor Rogán volt a jogosultja tíz napig annak a szabadalomnak, amellyel a közműcégek auditálását a Hunguard végezte. Azután szabadult meg a jogosultságtól, hogy a szabadalmi hivatal értesítése megérkezett hozzá.

A Hunguard kft tulajdonosa pedig jelenleg egy olyan offshore-cég (Javelin Ltd.), amelynek tulajdonosai között megtalálni azt a Csík Balázst és Lengyel Zoltánt, akik ugyancsak jogosultjai voltak az említett szabadalomnak Rogánnal együtt.

A Javelin Ltd-nek ráadásul ugyanaz a Karafiáth ügyvédi iroda a kézbesítési megbízottja, amely Rogán V. kerületi polgármestersége idején szorosan együttműködött az önkormányzattal. Rogán egyik feltalálótársa, Csík 2012-ben önkormányzati laskást is vásárolhatott az V. kerülettől.

Egyéb részletek – például, hogyan kapcsolódik ehhez a hálózathoz a Generál Médián keresztül Habony Árpád rokona és Portik Tamás –, a lapban. (MNO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.