Rettegett a szökéstől az ISIS-be állt brit tinédzser

Tbg
háború
2016 augusztus 13., 09:25
comments 243

Kadiza Sultana meg akart szökni halála előtt az ISIS-től, de semmi reménye nem volt arra, hogy ez sikerülhet neki: a határok zárva voltak, egy osztrák lányt pedig nem sokkal előbb vertek halálra nyilvánosan a fanatikusok, mert szökni próbált.

Kadiza Sultana  (16), Shamima Begum (15) és Amira Abase (15) a Bethnal Green iskola tanulói voltak, majd az ISIS-be álltak.
photo_camera Kadiza Sultana (16), Shamima Begum (15) és Amira Abase (15) a Bethnal Green iskola tanulói voltak, majd az ISIS-be álltak.

Minderről a család ügyvédje számolt be a BBC-nek. A család a lány halála előtt nem sokkal beszélt vele. A 16 éves lány halálát végül egy orosz légicsapás okozta.

Tasnime Akunjee arról számolt be, hogy a lány reményei szertefoszlottak a szökésről éppen a azon héten, amikor a hírek szerint kalapáccsal verték agyon azt a bosnyák származású oszták lányt, Samra Kesinovicot aki ugyancsak barátnőjével vágott neki az új életnek, miután hazájukban radikalizálódtak.

Sultana két másik társával hagyta ott Kelet-Londont, és Törökországon keresztül jutott be Szíriába, onnan pedig az ISIS által kikiáltott „kalifátusba”.

Sultana férjhez ment egy dzsihadistához, ám a férfi elesett a harcokban. Ekkor az ISIS új feladatra - a gyanú szerint öngyilkos merényletre - akarta őket felkészíteni, ám a lány ekkor már ment volna.

Utoljára nővére beszélt vele telefonon, édesanyja már nem tudott vele kapcsolatba lépni.

„Nem reménykedtünk ennél jobb kimenetelben. De legalább most már egy jobb helyen van”

- mondta a 26 éves nővér, Halima Khanom.

Mint mesélte, húga gondokodott a szökésen, de pontosan tudta, hogy lehetetlen próbálkozás. Ha ki is jutott volna az ellenőrzés alól, a lezárt határokon, a kurd területeken át egyedül nem mert próbálkozni.

„Soha többé nem látlak”

- mondta Sultana nővérének. (DailyMail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.