João Havelange 100 évet élt

futball
2016 augusztus 16., 13:40
comments 15

A brazil João Havelange, aki 24 éven át vezette a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA), Rio de Janeiróban halt meg, a szamaritánus kórházban – írja az MTI. Tavaly került kórházba légzőszervi problémákkal, idén májusban töltötte be a százat.

Joao Havelange 1982-ben (Fotó: Nationaal Archief Fotocollectie Anefo / Wikipedia)
photo_camera Joao Havelange 1982-ben (Fotó: Nationaal Archief Fotocollectie Anefo / Wikipedia)

Havelange 1974-től 1998-ig volt elnöke a FIFA-nak, ami az ő irányítása alatt vált igazán világméretű szervezetté. A brazil sportvezető regnálása idején lett előbb 24, majd 32 csapatos a világbajnokság. Havelange volt a FIFA 7. elnöke, őt a főtitkára, Joseph Blatter követte.

Havelange úszóként és vízilabdázóként részt vett az 1936-os berlini és az 1952-es helsinki olimpián. Brazíliában egy buszvállalat tulajdonosa is volt.

2013-ban korrupció gyanúja miatt lemondott a FIFA tiszteletbeli elnöki posztjáról, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a tagja maradt. Rio de Janeiróban az olimpiai stadion – amiben a mostani játékok atlétikai versenyei zajlanak – az ő nevét viseli.

Tavaly a svájci szövetségi igazságügyi hivatal nyomozásában Havelange is belekeveredett a FIFA korrupciós botrányaiba. A vádak szerint észak- és dél-amerikai futballtornák televíziós és marketingjogainak értékesítésekor történtek visszaélések.

A szövetségi igazságügyi hivatal által átnyújtott iratok között az ISL sportmarketing-ügynökséggel kapcsolatos feljegyzések voltak megtalálhatók. Ez a 2001-ben csődöt jelentő cég a gyanú szerint korábban szinte rutinszerűen vesztegette meg Joseph Blattert és João Havelange-t.

A 2014-es Közös szenvedély című filmben, amit bár a FIFA szponzorált, mégis a szervezet korrupciós ügyeiről szól, Sam Neill játszotta el a könyörtelen sportvezetőt. Ez volt a legjobb jelenete:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.