38 ezer embert engednek ki török börtönökből, hogy legyen hely a puccsistáknak

külföld
2016 augusztus 17., 10:19
comments 45
Fotó: Turkish Presidency / Yasin Bulbul / Anadolu Agency
photo_camera Recep Tayyip Erdogan, török elnök. Foto: Turkish Presidency / Yasin Bulbul / Anadolu Agency

Büntetőjogi reformról döntött a török kormány, amely a puccs leverése, majd a rendkívüli állapotok kihirdetése után rendeleti kormányzást folytat Törökországban. Indoklást nem fűztek az intézkedésekhez, de azok nyomán összesen 38 ezer fogvatartottat engednek szabadon országszerte.

A döntés valószínűleg azzal függ össze, hogy az elmúlt hetekben árulóknak titulált törökök tízezreit zárták börtönbe, ami olyan szinten leterhelte a büntetés-végrehajtási intézeteket, hogy már sportcsarnokok, oktatási intézmények is funkcionálnak fegyházként.

Recep Tayyip Erdogan elnök és pártja mindenkit elfogat, akit a puccs kitervelésében érintettnek lát, és aki kapcsolatban állhat az összeesküvés megszervezésével vádolt, Amerikában élő Fethullah Gülen hitszónokkal.

A rendeletek értelmében újabb 2360 rendőrt, 100 katonát és 200 hatósági személyt bocsátanak el.

A reform lényege, hogy akinek csak két éve van hátra a büntetésből, azt most próbára bocsátják, büntetését pedig egy évvel mérséklik, de ez nem vonatkozik a terrorizmus, gyilkosság, erőszak és szexuális erőszak miatt elítéltekre. Indoklása ugyan nincs az intézkedésnek, de minden jel szerint azért döntött így a török kormány, hogy helyet csináljon a letartóztatott puccsistáknak.

Törökországban már a puccs előtt problémát jelentett a rabok fogvatartása. Tavasszal már 8 ezerrel haladta meg a bebörtönzöttek száma a hivatalos kapacitást, azóta már több mint 20 ezer embert rabosítottak. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.