Az amerikai kormány többet nem használ majd magánvállalatok kezében lévő börtönöket

külföld
2016 augusztus 18., 14:36
comments 39

Nagyon komoly döntést hozott csütörtökön az amerikai igazságügyi minisztérium: a jövőben nem fognak rabokat magánkézben lévő börtönökbe elhelyezni.

A hivatalos indoklás szerint biztonsági aggályaik vannak ezekkel az intézményekkel szemben.

Az Egyesült Államokban a börtönök egy részét privát vállalatok üzemeltetik, és ezekkel az intézményekkel szemben rengeteg kritikát fogalmaztak már meg jogvédő szervezetek.

Azzal a 13 privátbörtönnel, mellyel jelenleg kapcsolata van a kormánynak, felülvizsgáljáj a szerződéseket és öt éven belül lezárják ezeket.

A helyettes legfőbb ügyész, Sally Yates szerint a privát börtönök fenntartása nem jelentett jelentős költségmegtakarítást, cserébe ugyanakkor nem tudták ugyanazt a szintű biztonságot hozni, amit az állami intézmények.

A Wall Streeten a döntés hírére zuhanni kezdtek a börtönöket menedzselő cégek részvényei.

A közelmúlt egyik legerősebb újságírói teljesítménye éppen a magánbörtönökről szólt: a MotherJones újságírója, Shane Bauer egy ilyen intézménybe ment el őrnek négy hónapra. Ha valakit érdekel ez a világ és szívesen szán pár órát egy nagyon hosszú cikkre, itt találhatja meg. De foglalkozott ezzel a kérdéssel Orange is the New Black több évadja is. (BBC, címlapkép: AFP PHOTO / Marvin RECINOS)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.