A fél magyar állam pénzeli a Fidesz kedvenc határon túli fesztiválját

PÉNZ
2016 augusztus 19., 13:27
comments 298
  • A kormány az évente megrendezendő tusnádfürdői szabadegyetem és diáktábor legfontosabb támogatója, kiemelt támogatóként a Miniszterelnökség 60 millió forintot adott az idei rendezvényre.
  • Számos állami vállalat és 25 magyarországi önkormányzat is támogatja az összetartást.
  • A teljes magyar állami hozzájárulás minimum 85 millió forint, de sokan – köztük a szervezők – nem válaszoltak a 444-nek; így a végösszeg simán megközelítheti a 100 millió forintot is.

1989 óta minden júliusban megtartják a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort az a „román-magyar párbeszéd" és a „kulturált magyar-magyar politikai eszmecsere" jegyében. A bulinak eleinte az erdélyi Bálványosfürdő adott helyet, de 1997-ben a szomszédos Tusnádfürdőre költöztették – innen a Tusványos elnevezés.

A fesztivált annak idején Németh Zsolt, a Fidesz külügyi politikusa és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács álmodták meg a Fidesz kisebbségi titkárságának ernyője alatt, és mindig fontos hátországa volt a mai kormánypártnak, különös tekintettel az erdélyi magyar közösségekre.

MTI Fotó: Beliczay László
photo_camera Orbán Viktor a 2014-es diáktáborban, a legendás illiberális államról szóló értekezése előtt. MTI Fotó: Beliczay László

Az eseményt 2007 óta az ezzel megbízott Kisebbségekért-Pro Minoritate Alapítvány szervezi, amióta pedig a Fidesz kormányra került, a magyar állam elkezdte komolyan pénzelni a fesztivált.

A belépő ára gyakorlatilag jelképesnek mondható: 16 óra előtt egyáltalán nem kell fizetni, de utána is csak 10 lejt, azaz nagyjából 700 forintot, amiért cserébe közéleti beszélgetések mellett olyan ismertebb fellépőket lehetett meghallgatni, mint Ákos, a Quimby, a Kiscsillag és a Tankcsapda.

A legnagyobb fesztiválok is elfogadnak állami támogatást. A Sziget és testvérfesztiváljai, a Balaton Sound, és a Volt tavalyelőtt és tavaly is 150 millió forintot kaptak. (Idén az '56-os emlékbizottság megítélt további 300 milliót a fesztiválegyüttesnek az emlékév népszerűsítésére.)

A szigetes rendezvények esetében nagy különbség, hogy azok megrendezése 10-12 százalékos felhajtóerőt jelent a turizmusnak és 100 milliárdos plusz bevételt hoz a magyar gazdaságnak. És amíg a Sziget-rendezvények állami támogatása a teljes büdzsé 1-3 százalékát teszik ki, a tusnádfürdői fesztivál a magyar adófizetők nélkül nem is létezne.

Van ugyan néhány piaci támogatója a rendezvénynek, de a sör-, üdítő- és ásványvízszponzorok elsősorban a fesztivál italellátásáért gondoskodnak, a rendezvény pénzügyi hátterét viszont a magyar állam biztosítja. A kormány mellett állami cégek, és összesen 25 különböző magyar önkormányzat támogatja a szabadegyetemet, és olyan közpénzből gazdálkodó szervezetek is adtak a közösbe, mint a Századvég Alapítvány és Gazdaságkutató. A partnerek között pedig megtalálható a Fidelitas, a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Nézőpont Intézet is.

A pontos költségek miatt elsőként megkerestük a szervező Kisebbségekért-Pro Minoritate Alapítványt, mert a legtisztább mégis az, ha maguk rakják össze nekünk, pontosan mennyi közpénzből gazdálkodnak. Ők viszont nem válaszoltak a megkeresésre, ahogy arra sem, milyen egyéb bevételeik vannak, ezért az állami cégektől és önkormányzatoktól kérdeztük meg, mióta, mennyivel és pontosan miért támogatják a rendezvényt.

A nemzeti összefogás költségvetése

A fesztivál legnagyobb, kiemelt főtámogatója a Miniszterelnökség: a Nemzetpolitikai Államtitkárság a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül idén 60 millió forinttal támogatta a szabadegyetem szervezőjét, a Kisebbségekért-Pro Minoritate Alapítványt. A Miniszterelnökség azt is írta, hogy az alapítvány ebből kisebbségvédelemre is fordít pénzt, pontos elszámolást pedig csak 2017 márciusában kapnak.

Hogy miért? Mert a kormány ezeken a helyszíneken tudja megszólítani és felvilágosítani a külhoni magyar fiatalságot lehetőségeikről, „többek közt a nyelvi jogaik gyakorlásáról, a kétnyelvű táblák kihelyezéséről, illetve pályázati lehetőségekről".

photo_camera Tombolás Ákos 2016-os tusnádfürdői fellépésén. MTI Fotó: Baranyi Ildikó

A második legbőkezűbb a Magyar Villamos Művek Zrt. volt, amely a nemzeti kulturális értékmegőrzés jegyében 2012 óta támogatja a szabadegyetemet, idén a szervezéshez összesen 10 millió forint segítséget nyújtott.

Jelentősebb összeget utal évente a fesztivált szervező alapítványnak a Magyar Fejlesztési Bank, amely szintén 2012 óta támogatja a fesztivál megrendezését évi 5 millió forinttal. Ők azért küldenek ide is pénzt, mert ez a „Kárpát-medence nagyszabású szellemi műhelye, mely segíti a határon átnyúló együttműködést, az erdélyi fiatalok magyarságtudatának a megőrzését."

A Nemzeti Kulturális Alap 7 nap után 15 továbbit kértek, mire össze tudják számolni a pénzt, annyira sok adatigénylés tornyosul az asztalokon, de nincs okunk azt gondolni, hogy tavalyhoz képest húztak volna a büdzsén, ezért bátran számolhatunk további 5 millió forintos bevétellel a tusványosi oldalon.

A MOL – bár minimum 24 százalékában, de valószínűleg ennél nagyobb részben is állam tulajdonban van – hiába szerepel szintén a támogatók közt, nem volt hajlandó elárulni, mennyit ad az alapítványnak. „A Tusványos fesztivált szervező Pro Minoritate Alapítvány egyik célja a határon túli magyarság támogatása, ami megfelel a MOL támogatási alapelveinek, így a MOL több éve segíti a szervezet munkáját. Az együttműködés részletei  – ahogy a többi szponzorációnk, támogatásunk esetében is – szerződés szerint üzleti titoknak minősülnek" – írták a kommunikációs osztályról.

Budapest összezár Tusnádfürdő mögött

photo_camera Forrás: tusvanyos.ro

Nincs még egy olyan rendezvény országszerte, amelyet ilyen lelkesen támogatnának közösen, vállt vállnak vetve a fővárosi önkormányzatok. A közgyűlés ugyan saját keretből idén már nem adott pénzt – pedig három éve még 2, tavalyelőtt és tavaly is 1 millióval támogatták a bulit –, de a kerületek közül többen felsorakoztak.

Terézváros, Ferencváros, Újbuda, a XII. kerület és a II. kerület is ad pénzt, de lehetőségeihez mérten Bátonyterenye, Esztergom, Zalaegerszeg, Makó, Martonvásárhely, Miskolc, Füzesgyarmat, Csorna, Hajdúnánás, Nagykőrös, Székesfehérvár, Pécs és Törökbálint önkormányzata is fontosnak találta pénzügyileg támogatni a rendezvényt.

Többségük – pl. Terézváros, Ferencváros, Makó, Esztergom, Törökbálint – nem válaszolt, Pokorni Zoltán és a hegyvidéki önkormányzat pedig két hét alatt sem tudta összeszámolni a pénzeket, úgyhogy időt kért.

A kevés válasz alapján viszonylag nagy a szórás: Székesfehérvár például évente 25 ezer, a második kerület 50 ezerrel támogatja a diáktábort, hozzájuk képest viszont Csepel valósággal önti a pénzt Tusnádfürdőre: 2011-ben még csak 200 ezer bruttó, 2012-től 1025-ig éve 1 millió bruttó, idén már 1,5 millió forint bruttóval tolták meg a szervező Kisebbségekért-Pro Minoritate Alapítványt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.