Már az FBI is vizsgálja, hogy kapott-e kenőpénzt Janukovicstól Trump volt kampányfőnöke

külföld
2016 augusztus 20., 04:45
comments 56

Paul Manafort, Donald Trump kampánymenedzsere pénteken mondott le, miután kiderült, hogy lobbizott a Putyin zsebéből kormányzó volt ukrán elnöknek, Viktor Janukovicsnak. Helyette a Breitbart nevű alt-right, összeesküvés-portál egyik vezetőjét, Steve Bannont nevezték ki.Paul Manafort - Fotó: AFP/Getty/Chip SomodevillaA CNN szerint már az FBI és az igazságügyi minisztérium is vizsgálja, hogy az amerikai vállalatok, köztük Manafort cége, kaptak-e kenőpénzeket az akkoriban korrupciókirálynak számító Janukovics-rendszertől. A hét elején Manafort még tagadta, hogy zsebbe is kapott volna pénzt az ukrán elnöktől, azt is tagadta, hogy valaha Ukrajnának vagy Oroszországnak dolgozott volna. Viktor Janukovics és Vlagyimir Putyin Szevasztopolnál 2013-ban - AFP/ PRESIDENTIAL PRESS-SERVICE POOL/ Előbb a New York Times írt ukrán ügyészségi forrásokra hivatkozva arról, hogy egy belső könyvelés szerint a Janukovics vezette Régiók Pártja több mint 12 millió dollárt fizetett ki Manafortnak, majd az AP hírügynökség is megszellőztette, hogy Trump kampányának vezetőjének közbenjárásával 2012-ben a Putyin bábjának számító akkori ukrán elnök pártja legalább 2,2 millió dollárt juttatott el titokban washingtoni lobbiszervezetekhez, aminek köszönhetően pedig érdemben tudták befolyásolni az amerikai külpolitika alakulását.

Ugyanakkor a mostani nyomozás nem egyedül Manafort ukrán kapcsolatait vizsgálja meg, hanem átnézik, Tony Podesta cégének, a Podesta Group ottani tevékenységét is, amely szintén kapcsolatban állt az ukrán kormánnyal. Tony Podesta testvére, John Podesta jelenleg Hillary Clinton kampányfőnöke. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.