A kormány kegyetlenkedése ellen tiltakozó futó nem tért vissza Etiópiába

sport
2016 augusztus 24., 08:43
comments 76

A maratonfutáson ezüstérmet nyerő Feyisa Lilesa nem volt rajta a sportolókat hazaszállító olimpiai gépen.

Lilesa a célba érkezésekor és később, az eredményhirdetés idején is arca előtt keresztbe font karokkal tiltakozott, amiért az etióp kormány üldözi népét, az oromókat.

AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
photo_camera AFP PHOTO / OLIVIER MORIN

A helyszínen az etióp sportvezetők várták a sportolókat, akik gratuláltak a csapatnak, de az ezüstöt nyerő Lilesát senki nem említette és vele kapcsolatos újságírói kérdésekre sem válaszoltak.

Az etióp kormány biztosította a sportolót arról, hogy nem esik bántódása, ha hazatér. Úgy látszik, ez nem győzte meg Lilesát, aki jelenleg még mindig Rióban tartózkodik. Olasz ügynöke, Federico Rosa nem tudta még megmondani, hogy mit fog ezután tenni a sportoló.

Újsághírek szerint viszont előfordulhat, hogy Lilesa az Egyesült Államokban kér majd politikai menedékjogot. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.