Bayer Zsolt: És mi van Baudelaire-rel?

politika
2016 augusztus 24., 03:01
comments 251

Hosszú interjú jelent meg a kormány házilapjában Bayer Zsolttal. Bayer augusztus 20-án kapott állami kitüntetést többek között "példaértékű újságírói tevékenységéért".

Sajnos azonban a példaértékű újságírói tevékenység mibenlétéhez kevésbé értő laikusok számára úgy tűnhetett, hogy Bayer életműve inkább csak mások elleni uszításból és heves kurvaanyázásokból áll, mert a kitüntetés ellen rengetegen kezdtek el tiltakozni, eddig több mint 70 korábbi állami kitüntetett jelezte, hogy inkább visszaadja elismerését, mert nem kíván Bayerrel egy listán szerepelni.

(MTI/Koszticsák Szilárd)
photo_camera (MTI/Koszticsák Szilárd)

Az interjú azzal kezdődik, hogy megkérdezik Bayertől, mit gondol arról a kijelentésről, hogy a stílus maga az ember.

"Na, ezektől tudok idegrohamot kapni, mert ennél aljasabb és kártékonyabb dolgot nehéz mondani." - kezdi válaszát Bayer, majd kicsivel később így folytatja:

"A stílus maga az ember. Tehát aki sokat káromkodik, az egy aljas semmirekellő? Akkor a magyar és világirodalom körülbelül hetven százalékát lehúzhatjuk a vécén. És mi van Verlaine-nel, Rimbaud-val, Baudelaire-rel? Ha ez a mérce, akkor a végén tényleg senki sem marad. És akkor nem megkerülve magam: ha nem lennék ilyen mérhetetlenül szenvedélyes meg impulzív ember, és képes lennék, mondjuk, megtanulni, hogy előbb számoljak el százig, akkor egészen csillogó-villogó dolgokat tudnék írni. De én már valószínűleg nem fogok megváltozni. Ha elborul az agyam, akkor el van borulva. Ám attól, hogy valaki kurvaanyázik, egyáltalán nem teszi zárójelbe, hogy egyébként mit alkotott, mit tett le az asztalra."

Bayer elmondta azt is, hogy amíg a visszaadásszámláló 1499-et nem mutat, addig nem tervezi visszaadni a lovagkeresztjét, mivel eddig nagyjából 1500-an kaptak hasonló kitüntetést.

Amúgy benne is felmerült, hogy nem kellett volna átvennie a keresztet, de csak miután látta, kik fordultak elő a visszaadók között. Bayer Németh Pétert, Krausz Tamást és Heisler Andrást említi példaként. Szerinte amúgy két filmsorozata elismeréséről lehet szó, a Gulágról szóló filmjei miatt kaphatta a kitüntetést.

"Amikor megkaptam az értesítést arról, hogy kitüntetnek, a boldogság, az öröm és a meghatottság után nagyjából a negyedik gondolatom az volt, hogy ebből botrány lesz. Szóval számítottam rá, mert ha én bárhol, bármikor, bármilyen díjat kapok, akkor elindul a falka, és végigjárja ezt az utat. A Madách-díjnál ugyanez történt, csak akkor kisebb volt a felhorkanás, mert az „csak” egy megyei kitüntetés volt. Az a helyzet, hogy mindig ugyanazok tiltakoznak, mindig ugyanazt mondják, mindig ugyanazzal a céllal. Mert itt nem én vagyok az érdekes. A kormány az, a miniszterelnök, Lázár, Balog, Áder, akiket most össze kell kenni azzal, hogy egy magamfajta náci, rasszista görénynek efféle kitüntetést mertek adni."

- mondja el az interjúban, majd beszél arról is, hogy ő amúgy nagyon békés és joviális ember, a mindennapokban ritkán jön ki a sodrából. Bezzeg az Index meg a 444 újságírói mást se csinálnak, csak káromkodnak, ezen felül nincs teljesítményük, teszi hozzá, és szerinte ha az általa leírt jelzőket fideszes és KDNP-s képviselőkre aggatta volna, Gyurcsány Ferenc már rég kitüntette volna.

Bayer elárulta azt is, hogy van egy korábbi kijelentése, amit visszavonna. Amikor arról írt, hogy "Sajnos nem sikerült beásni mindet nyakig az orgoványi erdőben", akkor nem a zsidókra gondolt, hanem a kommunistákra, de elismeri, ez félreérthető volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.