Orosz hackerek támadhatták meg a New York Times újságíróit

külföld
2016 augusztus 24., 04:18
comments 21

Nyomozást indított az FBI és több más amerikai biztonsági szolgálat a The New York Times (NYT) című napilap és más amerikai médiaszervezetek újságíróit ért kibertámadások ügyében, amelyeket feltehetően az orosz hírszerzésnek dolgozó hackerek hajtottak végre - jelentette kedden a CNN, meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

Utóbbiak szerint orosz hackerek amerikai médiaszervezeteket is célba vettek abban támadássorozatban, amelynek keretében a Demokrata Párt adatbázisaiba is behatoltak - jelentette az amerikai hírtelevízió.

Az FBI nem kommentálta a CNN értesüléseit, a kiberbűnözés elleni védelemért felelős Secret Service pedig egyelőre nem reagált a Reuters hírügynökség érdeklődésére.

AFP PHOTO / DON EMMERT
photo_camera AFP PHOTO / DON EMMERT

A CNN szerint a behatolásokat az utóbbi hónapokban észlelték, és a NYT magánnyomozókat bízott meg, hogy a nemzetbiztonsági illetékesekkel együtt felmérjék a támadások következményeit.

Az elmúlt hetekben több hasonló, a nagy amerikai pártokat érő támadás híre került nyilvánosságra, alig néhány hónappal a november 8-i elnökválasztás előtt. A hírek szerint kibertámadás érte a Demokrata Párt országos bizottságának, Hillary Clinton demokrata elnökjelölt kampánystábjának és a párt kongresszusi adománygyűjtő bizottságának szervereit. A hackerek emellett behatoltak Donald Trump republikánus elnökjelölt és a Republikánus Párt szervezeteinek számítógép-hálózatába is - mondták el a Reuters forrásai.

A Reuters felidézi, hogy 2013-ban egy magát Szíriai Elektronikus Hadseregnek nevező hackercsoport hatolt be a Times magazin és több más médiakiadvány rendszerébe, de ugyanabban az évben kínai támadóknak is sikerült beférkőzniük a Times számítógép-hálózatába. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.