Öt ordas pénzügyi hiba, amit harminc felett elkövet az ember

PÉNZ
2016 augusztus 24., 07:11
comments 75
ad

Harminc felett könnyen hisz magában az ember, világlátott, tapasztalt, harcban edzett, saját hülyeségéből tanult, higgadt személyiséggé faragott minket a sors. Még a pénzügyekhez is értünk, hisz tudjuk mit jelent a diverzifikálás.

Ennek ellenére nem javallott csutkáig tekerni a magabiztosság potméterét, mert az új kihívások aknáira bármikor ráléphetünk. A következő ötös lista gyűjti a harmincas korosztály számára legveszélyesebbeket. Ezeket kerüljük korunkhoz méltó, kimért higgadtsággal.

1. Biztosíts hallod, biztosíts!

A biztosítások - legyen szó egészség-, élet-, lakás- vagy bármely másik biztosítási típusról – a pénzügyi rangsorunk sereghajtói. Pedig ejtőernyő kell, ha más nem egy méretes mentőháló, amit ügyesen manőverezve megcélozhat az ember.

Nem akarunk rá gondolni, nem akarunk vele foglalkozni, még a végén bevonzzuk a bajt. Ráadásul komoly haszonnal sem kecsegtet, másrészt nehéz elegendő megbízható információt szerezni a számunkra legmegfelelőbb termék kiválasztásához. Bármennyire is agyzsibbasztónak tűnik a kérdés, mindenképp érdemes legalább annyi energiát fektetni a témába, hogy tanácsot kérünk egy profitól, vagy elmélyedünk a neten felgyülemlett tudásanyagban.

2. Kiégett szívünk, kié lesz a kocsi?

Nem csak a következő légyott esélyeit rontja házasságkötés előtt, a szerelem hevében felhozott házassági szerződés, de mégis túl kell esni ezen a romantikusnak kevésbé mondható aktuson.

Partnerünk anyagi hátterének és az ehhez kapcsolódó döntéseinek megértése, a harmonikus (pénzügyi szempontból mindenképpen, de egyébként is) együttlét előfeltétele. Minél hamarabb kerülnek szóba a piszkos anyagiak, a helyzet annál tisztább, a felelősségek, lehetőségek tisztázásával eltűnik a bizonytalanság, megkönnyítve mindkét fél számára egymás hosszú távú elviselését.

3. A trónörökös uradalma

Micimackó és társai a falra festve, ergonomikus cumisüveg, garantáltan méregmentes fából készült kiságy, a létező összes képességfejlesztő játék a rágható gumi rókától kezdve a csecsemőknek készült ördöglakatig. A frissen szülővé váló párok hajlamosak túllőni a családba érkező pocaklakó igényeit, és túlköltekeznek.  Természetesen én se mondom, hogy ne próbáljunk mindent megadni a szemünk fényének, de mindenképpen érdemes ezt a megtakarítások és fizetések figyelembevételével megtenni. Kütyütenger helyett a türelem, odafigyelés, és szeretet talán a legjobb befektetés, nem várt kiadások úgyis mindig lesznek, inkább ezekre kell félretenni egy jelentős adag pénzmagot.

4. Gazdag idők jönnek hidd el, addig kihúzod hitellel

Álmodozni szabad, sőt kötelező, de az optimista jövőképünket készpénznek venni balgaság. Sokan várják a negyvenes éveikre érkező pénzesőt, kategóriákkal jobb fizetést, ezzel igazolva jelenlegi túlköltekezéseiket. Erre azonban - ahogy az életben a legtöbb dologra – egyrészt nincs garancia, másrészt annyi a rajtunk kívül álló bizonytalansági faktor, hogy jobb inkább szerényen építkezni, mint kockázatot vállalni. Az alapelv az, hogy valamivel kevesebbet költsünk, mint amennyink van, azaz mindig tegyünk félre egy meghatározott összeget vagy százalékot, és csak a fennmaradó pénzt költsük el.

5. Harmincas voltam, kellett a pénz

Minden meló jó, amíg a bizonyos alámerülések között akad cigiszünet? Erre a kérdésre mindig akkor találjuk meg a választ, ha már elvállaltuk a zsíros, de unalmas munkát. A bérezés nyilván fontos kérdés, de nem célszerű kizárólag ez alapján választani. Szellemi vagy szakmai kihívás híján ráül vállunkra az unalom ördöge, és lelombozó dolgokat súg fülünkbe. A cél inkább az kell, hogy legyen, hogy olyan munkát találjunk, amely felkészít minket késői harmincas és korai negyvenes éveinkre, amikor több pénzt kereshetünk érdekesebb feladatok elvégzésével.

Ha nem szeretnél több ilyen hibát elkövetni, először is szembe kell nézned azzal, hol tartasz most! Van egy Pénzügyi Tükör, amely 2 perc alatt megmutatja, hol vannak a problémás pontok, hol van szükség ráncfelvarrásra! Na, készen állsz a szintlépésre? Kattints, olvass tovább, és kiderül!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.