12 halott a kabuli Amerikai Egyetem elleni támadásban

külföld
2016 augusztus 25., 04:46
comments 10
Az afgán különleges alakulatok egyik katonája RPG-vel strázsál a támadás után. AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
photo_camera Az afgán különleges alakulatok egyik katonája RPG-vel strázsál a támadás után. AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR

Bár a kabuli rendőrség eleinte még derűlátóan nyilatkozott a kabuli Amerikai Egyetem elleni támadásról - az első hírek mindössze egy halálos áldozatról és két támadó agyonlövéséről szóltak -, csütörtök reggelre kiderült, hogy a támadóknak nagy pusztítást sikerült véghez vinniük.

Legalább 12-en vesztették életüket: hét diák, két biztonsági őr és három rendőr.

Sebesültből is sok, legalább 30-35 van.

A támadásért egyelőre senki se vállalta a felelősséget. Az összehangolt támadás szerda este hétkor kezdődött egy autóba rejtett pokolgép felrobbantásával. Ezzel sikerült berobbantani az egyetem egyik oldalfalát, ezen át rontottak be a terroristák. Egyikük már ekkor életét vesztette, két társa viszont behatolt az intézménybe.

Szemtanúk szerint a diákok közül sokan rémülten menekültek az épületekből, néhányan emeleti ablakokból ugrottak ki. Egy diák viszont telefonon azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy társaival együtt az egyik osztályteremben rekedt.

A fallal védett épületegyüttest később afgán különleges alakulatok vették körül, de mivel a kampusz területén ekkor mintegy hétszáz egyetemista tartózkodott, csak nagyon óvatosan, fokozatosan tudtak harcba szállni a támadókkal. Abdul Rahman Rahimi kabuli rendőrparancsnok hajnalban a Reutersnak azt mondta, hogy a biztonsági erőknek menet közben mintegy 500 diákot sikerült kimenekíteniük az afgán elit köreiben népszerű Amerikai Egyetem területéről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.