Lecsapna a Google Newsra az EU, de már megint egy nagy baromságot találtak ki

INTERNET
2016 augusztus 25., 18:32
comments 60

Eleve nem túl jó a viszony az EU döntéshozói és a nagy kaliforniai netes multik között: az EU egy rakás vizsgálatot indított a Google ellen, a Facebookot is meg akarják rendszabályozni, az Apple pedig épp most kapott egy nagy bírságot az EU-s adóelkerüléséért.

Ennek az izmozásnak lehet a legújabb fordulója az a jogszabály-tervezet, ami feljogosítaná a netes tartalomgyártókat, hogy pénzt kérjenek a hírösszesítő oldalaktól, amiért azok megjelenítenek részleteket a cikkeikből.

A rendelkezés értelemszerűen a Google News ellen irányul. (Magyarországon ugyan vannak a Google News mellett más híraggregátor-oldalak, de ezek azért szépen lassan elhalnak. És persze vannak itthon olyan oldalak is, amik egy az egyben átvesznek posztokat másoktól, de az eleve illegális, úgy hívják ezt a dolgot, hogy lopás.)

Az EU legtöbb országában messze a Google News a legnagyobb híraggregátor-oldal, ez figyel egy rakás magyar híroldalt is, hogy a felhasználóinak személyre szabott cmílapoot tudjon adni a fontos és érdekes hírekből.

Az EU azt tervezi, hogy jogszabályban ismerné el, hogy a netes tartalom publikálása a tartalom előállítójának elsődleges joga. Ezzel jogosítanák fel a tertalomgyártókat arra, hogy pénzt kérjenek a Google-től a híreik részleteinek megjelenítéséért. Ugyanakkor az is benne lesz a szabályban, hogy nem kötelező pénzt kérni.

A gond ezzel is csak annyi, ami az Európai Unióban szinte mindennel: a szándék jó, de az intézkedés egy hatalmas baromság.

Hasonlóval próbálkoztak Németországban és Spanyolországban is, de egyik helyen sem jött be. Senki nem kért pénzt a Google-től, mert a tartalomgyártók attól tartottak, hogy ha kiesnek a Google News-ból, akkor csökkenni fog a forgalmuk. Ez pedig nagyon is valós félelem, a Google News ugyanis nagyon jelentős forgalomterelő (ez azt jelenti, hogy elég sok olyan hírolvasó van, aki a Google Newsban lát meg egy őt érdeklő posztot, arra kattint, és így kerül a tartalomgyártó oldalára).

Az intézkedés (már ha elfogadják egyáltalán) nem jelent semmi hátrányosat az olvasókra nézve, ők ugyanúgy küldözgethetnek egymásnak linkeket meg cikkrészleteket ezután is. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.