Angela Merkel ragaszkodik a menekültek szétosztásához

külföld
2016 augusztus 28., 18:10
comments 344
photo_camera Angela Merkel. Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

"Az nem működik, hogy egy ország azt mondja: egyáltalán nem akarunk befogadni muszlimokat, még ha el is fogadjuk, hogy ez humanitárius okokból szükségszerű"

- nyilatkozta vasárnap a közszolgálati ARD televíziónak adott interjújában Angela Merkel német kancellár, miután befejezte egy héten keresztül tartó egyeztetéseit Európa vezetőivel (a menekültválságról és a Brexit utóéletéről).

A kancellár találkozott mások mellett Orbán Viktorral és a visegrádi négyek többi országvezetőjével is pénteken, akik ismét kifejezték ellenvetésüket a menekültek szétosztásával kapcsolatban.

Merkel az interjúban megkerülte annak kérdését, hogy jelölteti-e magát jövőre is kancellárnak a 2017-es választásokon. Ez annak tükrében is aktuális felvetés, hogy a napi Bild am Sonntag által publikált mérés szerint minden második német mást szeretne látni az ország élén, és csak 42 százalék támogatja az újrázását. Merkel ráadásul épp aznap kapta meg ezt a kérdést, amikor koalíciós minisztere, a szocdem Sigmar Gabriel első alkalommal kritizálta menekültpolitikáját a nagy nyilvánosság előtt.

A kancellár mindenesetre megvédte eddig intézkedéseit: szigorították a szabályokat azok számára, akik Németországban akarnak maradni. "Világossá tettük a menekültek számára, hogy be kell tartani a törvényeket, meg tanulniuk kell németül, és büntetni tudjuk azokat, akik nem" - tette hozzá Merkel.

A kancellár szerint az elmúlt év európai eredményei is figyelemreméltóak: életben van az egyezség Törökországgal a menekültek feltartóztatásáról, és öt nap múlva elindul a NATO-akció is az Égei-tengeren. (Wall Street Journal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.