8 órán át futtatott egy Clinton-párti kamuhírt a Facebook algoritmusa

INTERNET
2016 augusztus 29., 20:33
comments 48

A múlt héten a Facebook kirúgott 26 alkalmazottat. Ők voltak azok, akik írták a Trending Stories néven futó, rövid hírösszefoglalókat, amikben kiválogatták, és mindenki számára elérhetővé tették a Facebookon leginkább pörgő híreket.

A helyüket egy algoritmus vette át.

Zuckerberg főkancellár és a Facebook többi vezetője azt mondta, hogy ettől még nem kell parázni, ez az algoritmus remek munkát végez majd, jól fogja kiválogatni a tényleg fontos és igaz híreket, ráadásul nem szűnik meg az emberi munka a Trending Stories-ben, mert azért valaki átnéz majd, hogy mit alkotott az algoritmus.

Na, ehhez képest vasárnap este már az volt az egyik vezető hír a Trending Stories-ban, hogy a Fox News kirúgott egy Megyn Kelly nevű riportert, amiért az Hillary Clintont támogatta.

Ez nagyon jó hír, csak annyi a gond vele, hogy nem igaz, Kellyt ugyanis nem rúgta ki a csatorna, és nem is támogatja Hillary Clintont. A hírt hétfő reggelre vették észre, és vették ki a szerkesztők a Trandingből, de már az addigi 8 órában is 200 ezer ajánlást gyűjtött össze a sztori.

Van még mit fejleszteni azon az algoritmuson. (The Atlantic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.