Folytatódik az őrület Törökországban: 9 újságírót vettek őrizetbe a tisztogatásokban

külföld
2016 augusztus 30., 16:13
comments 75

Kilenc újságírót, köztük az angol nyelvű Hürriyet Daily News hírportál szerkesztőjét vették őrizetbe Törökországban egy ügyészségi elfogatóparancs értelmében. A hatóságok szerint az újságírók kapcsolatban álltak a júliusi puccskísérlet kitervelésével vádolt Fethullah Gülen hitszónokkal - jelentette kedden a Hürriyet.

Dincer Gökce, a Hürriyet szerkesztője mellett a Yeni Safak, illetve a már megszűnt Bugün, Radikal és Zaman napilapok munkatársait vették őrizetbe. Az ügyészség szerint az újságírók arra használták fel munkahelyüket és a közösségi hálókon létrehozott fiókjaikat, hogy a Fethullah Gülenhez köthető mozgalom propagandáját terjesszék.

Az elfogatóparancs összesen 35 újságírót érint, azonban 18-an elhagyták az országot, nyolcukat pedig még keresik a hatóságok.

Az őrizetbe vételeket Isztambulban, Ankarában és Kocaeli tartományban hajtották végre.

Az Anadolu állami hírügynökség szerint az újságírók mellett elfogták Huseyin Capkin volt isztambuli rendőrfőkapitányt, és utasították a hatóságokat egy tartományi és két kerületi kormányzó elfogására.  

Ankara az Egyesült Államokban élő hitszónokot teszi felelőssé a július 15-i török puccskísérlet kiterveléséért. A török kormány azzal is vádolja Gülent, hogy egy párhuzamos államstruktúrát épített ki Törökországban a kormány megdöntésének céljából. A hitszónok állítólagos „terrorszervezetét” FETO-nak (Fethullah Terror Organisation) nevezik a török hatóságok.

A puccs meghiúsítása óta tartó tisztogatások eddig főként a haderőt, a rendőrséget, az igazságszolgáltatást, az oktatást, az egészségügyet, gazdasági vállalkozásokat és a médiát érintették, több ezer embert bocsátottak el állásából vagy vettek őrizetbe.

A Hürriyet kedden arról is beszámolt, hogy egy török bíró egy menekülteket szállító csónakon Görögországba szökött, hogy politikai menedéket kérjen.

Múlt héten három török állampolgár szökött Görögországba ugyanebből az okból. Menedékkérelmüket azzal az indokkal nyújtották be, hogy a gülenista mozgalom hívei ellen indított tisztogatás elől menekültek el Törökországból. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.