link Forrás

Nem csak az számít, mit mondasz a kutyádnak, hanem hogy hogyan mondod

TUDOMÁNY
2016 augusztus 30., 10:07
comments 254

Elsőként magyar kutatók vizsgálták meg, pontosan milyen módon dolgozza fel a kutyák agya az emberi beszédet, és arra jutottak, hogy a kutyáknak nem csak az számít, pontosan mit mondunk nekik, hanem az is, hogy azt milyen hanglejtéssel, hangsúlyozással mondjuk. A Science tudományos magazinban publikált tanulmány szerint

a kutyák az emberekhez hasonlóan bal agyfélteküket dolgozzák fel a szavak jelentését, a jobb félteket pedig az intonáció értelmezésére használják.

Magyarul, ha megdicsérjük a kutyát, az csak abban az esetben aktiválja az állat jutalomközpontját, ha mind a szó jelentése, mind a hanglejtésünk dicsérő.

Az eredményekről a kutatást vezető Andics Attila agykutató, az ELTE Etológia Tanszékének és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportjának munkatársa számolt be a lapnak.

Tizenhárom családi kutya vett részt a kutatásban, akiket funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatnak vetettek alá. Azt figyelték, hogy miként reagál az agyuk dicsérő szavakra ha semleges hangsúlyozást, vagy ha jelentést hordozó, dicsérő hangsúlyozást alkalmaznak a kutatók. Megfigyelték azt is, mely agyterületek különítik el "a jelentéssel bíró szavakat a jelentés nélküliektől, illetve a dicsérő intonációt a nem dicsérőtől.” Így jutottak a fenti következtetésekre.

A szóbeli dicséret csak akkor aktiválja a kutyák jutalomközpontját, ha a dicsérő jelentésű szavak dicsérő intonációval párosulnak. Ebből következtetnek arra, hogy "a kutyák nemcsak, hogy el tudják különíteni azt, amit mondunk, attól, ahogyan mondjuk, de arra is képesek, hogy a kettőt kombinálva társítsanak jelentést a hallottakhoz".

A felfedezés arra utal, hogy a szavak feldolgozásáért felelős neurális mechanizmusok sokkal korábban kialakultak az evolúció során, mint eddig sejteni lehetett, és ez a képesség nem csak az emberi agyra jellemző.  

Ez nem csak arra mutatott rá, hogy milyen hasonlóság van a kutyák és az emberek agyának működése között, de fontos következtetéseket enged meg a nyelvi evolúcióval kapcsolatban is. "Lehet, hogy kizárólag az emberek használnak szavakat, de ez nem azért van, mert csak a mi agyunk képes feldolgozni őket, hanem mert a szó emberi találmány” – szemléltette a felfedezés jelentőségét a kutatást vezető agykutató.

Andics kutatócsoportja nem először alkalmazza a funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatot annak megismerésére, miként használják agyukat a kutyák. A korábbi eredményekről tavaly hosszasan beszélgettünk a kutatásvezetővel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.