Több ezer embert temettek az ISIS katonái az eddig feltárt 72 tömegsírba

külföld
2016 augusztus 30., 21:47
comments 37

Az Associated Press munkatársai részt vettek több olyan tömegsír feltárásában, amikbe az ISIS terroristái temették a Szíriában és Irakban lemészárolt áldozataikat. A fltárt sírokról az AP pontos jegyzéket is készített, ezzel az övéké az ISIS tömegsírjairól szóló legpontosabb kimutatás.

Eszerint eddig legalább 72 tömegsírt ásatott az ISIS az általa jelenleg vagy korábban ellenőrzött területeken. Ezek közül nem mindet lehet feltárni, sok ugyanis olyan vidékeken van, ahol még mindig megkérdőjelezhetetlen az ISIS uralma, így pedig a terroristák nem is engednek be senkit, akik az áldozataik után kutakodnának.

Az AP becslései szerint a 72 tömegsírban összesen 5200-15 000 áldozat lehet.

Kurd katonák az ISIS egyik tömegsírjánál a Szindzsár-hegység visszafoglalása után. (John Moore/Getty Images)
photo_camera Kurd katonák az ISIS egyik tömegsírjánál a Szindzsár-hegység visszafoglalása után. (John Moore/Getty Images)

Több tömegsír található az iraki Szindzsár-hegységben, ahol az ISIS által szinte teljesen kiirtott Jazidi törzs tagjai éltek. Csak itt legalább hat tömegsír van, több száz áldozattal. A többi tömegsírban változó halottak száma, de legalább egy olyan van, ahol egyetlen sírba több száz halottat (egy egész törzset) temettek el. (AP News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.