Szakítás után is barátkozna az exed? Könnyen lehet, hogy nárcisztikus, machiavellista vagy pszichopata

életmód
2016 augusztus 31., 12:25
comments 196

Létezhet-e barátság a szakítás után? Létezhet, de jó esély van rá, hogy aki azután is barátkozna, hogy a kapcsolat véget ért, nárcisztikus, esetleg machiavellista személyiség, vagy egyenesen pszichopata.

A szakítás utáni baráti kapcsolat fenntartását sokan kizártnak tartják, és az általános szakvélekedés is az, hogy jobb kerülni az ilyesmit – a Psychology Today néhány éve dedikált cikkben sorolta fel azt a 10 okot, amiért nem érdemes barátkozni a volt partnerekkel, és ezek között kiemelt helyen szerepel, hogy az exek általában kevesebb érzelmi támogatást nyújtanak, nem érdekli őket annyira a másik boldogsága, és nem is nagyon bíznak benne.

Az Oaklandi Egyetem két pszichológusa, Justin Mogilski és Lisa Welling még tavaly 861 interjúalanyt kérdezett meg arról, mit gondol a szakítás utáni barátkozásról, szaknyelven a PRF-ről (post-relationship friendship).

És hogy mi derült ki?

Az, hogy általában véve az embereknek a legkevésbé az a fontos, hogy a volt partnerrel fenntartott barátság mennyire praktikus, mennyi gyakorlati hasznot hoz. Bár igaz, hogy a férfiak a szakítás utáni barátságban a nőknél valamivel többre értékelik a pragmatikus szempontokat és a szexet, a megkérdezettek általában azt tartják elsődlegesnek, hogy az expartnerből lett barát mennyire megbízható, mennyire tisztességes, és mekkora „szentimentális értékkel” bír.

A interjúk tanulságait összefoglaló, idén tavasszal megjelent, baljós, Barátkozás a volt partnerrel: a szex és a sötét személyiségjegyek alapján megjósolhatók a kapcsolat utáni barátság motivációi című tanulmány leszögezi: a szakítás utáni baráti kapcsolat lehetővé teszi, hogy a volt partnerek továbbra is megosszák egymással az olyan „kívánatos erőforrásokat”, mint a szeretet, a státusz, az információ, a pénz és a szex.

Ami viszont ennél jóval érdekesebb: kiderült, hogy azok közül, akik a szakítás után is barátok akarnak maradni az exükkel, sokan úgynevezett sötét személyiségjegyekkel rendelkeznek, és az átlagtól eltérően pusztán önimádatból, praktikus okokból és a szex miatt barátkoznának tovább volt partnerükkel.

Mik azok a sötét személyiségjegyek? A pszichológusok által Dark Triadként, Sötét Hármasként emlegetett személyiségtípusok közé tartozik a nárcizmus, a machiavellizmus és a pszichopátia, amelyeket „az interperszonális kapcsolatokban megnyilvánuló emocionális hidegség és felszínesség, a morális érzelmek, mindenekelőtt az empátia hiánya, az önérdek-központúság, valamint a mások kihasználására, félrevezetésére, manipulációjára épülő viselkedési stratégiák követése” jellemez.

Konkrétan a nárcisztikus személyiség a nagyratörésről, a büszkeségről és az egoizmusról ismerszik meg; a machiavellista mások manipulációja és kihasználása révén jut előre; a pszichopata impulzív, tesz az erkölcsre, és ritkán van lelkiismeret-furdalása.

Az már korábbi kutatásokból is nyilvánvalóvá vált, hogy az ilyen, sötét személyiségjegyekkel rendelkező emberek gyakran stratégiai okokból kötnek barátságot, egyébként pedig a rövid távú kapcsolatok hívei. Az oaklandi kutatók tanulmányából viszont az derült ki, hogy ha a volt partner nagyon erőlteti a szakítás utáni barátkozást, könnyen elképzelhető róla, hogy a a Sötét Hármashoz tartozik. Ami még nem feltétlenül végzetes, de érdemes számolni vele.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.