Vajon melyik cégnek van a legtöbb pere Oroszországban?

gazdaság
2016 augusztus 31., 07:17
comments 43

Nem igazán harmonikus Oroszország és az IKEA viszonya. A Kommerszant-Dengi orosz gazdasági hetilap értesülései szerint a svéd cég több mint ötszáz jogi eljárásban érintett, és ezzel az Oroszországban a legtöbb jogvitát folytató vállalat.

Ezek többsége elég átláthathatatlan.  Egyebek mellett amiatt is pert indítottak az orosz hatóságok a svéd óriáscég ellen, mert felmerült a gyanúja, hogy illegális úton szerezte azt a Moszkva egyik külső kerületében lévő földdarabot, amelyen az egyik bútoráruházán kívül oroszországi központja emelkedik. Az ottani irodákat idén többször is átkutatták a hatóságok.

Most legutóbb pedig egy szmolenszki bíróság arra kötelezte a céget, hogy fizessen 507 millió rubelt (mintegy 2,16 milliárd forintot) Konsztantyin Ponomarev orosz üzletembernek. Ponomarev cége biztosítja a szentpétervári bútoráruházak áramellátását, de tíz éve nem tudnak megegyezni. Ez lett a vége.

Az IKEA vezetősége kedden közölte, „az utóbbi időszak bizonyos történései” lelassíthatják a beruházási projekteket. A vállalat az orosz hatóságoknak azt rótta fel, hogy megpróbálnak „illegális módszerekkel pénzt kicsalni a cégcsoport zsebéből”.
 
Oroszország az IKEA egyik legnagyobb piacát jelenti. A vállalat 2000-ben jelent meg az országban, és időközben 14 bútoráruházat nyitott. Júniusban jelentették be, hogy még legalább 2,1 milliárd dolláros (mintegy 579 milliárd forintos) befektetést terveznek az országban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.