Hiába a négyszázezres kezdő, több mint húszezer informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról

gazdaság
2016 szeptember 05., 06:33
comments 631

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének oktatási igazgatója szerint

a hazai informatikai munkaerő-piacon tavaly 22 ezer állás volt betöltetlen.

A Világgazdaságnak nyilatkozó Horváth Ádám hozzátette, hogy ez a közvetett multiplikátor-hatásokkal számolva 72 ezer embernek adhatott volna munkát. A hiányzó informatikusok száma csak nőhetett tavaly óta, ahogy a bérek is:

tavaly átlagosan 8-10 százalékkal.

Egy kezdő junior fejlesztő bruttó 400 ezer forint körül kereshet, a tapasztaltabbak millió fölött kapnak. Hiába a magas fizetés, mégsem vonzza a pálya a fiatalokat. Horváth Ádám szerint komoly gond, hogy

  • hogy az informatikai szakokra jelentkezők száma visszaesett, 15 ezerről 10 ezerre,
  • és emellett csökkent a felvettek száma is, 8600-ról 5300-ra.

És a képzések tartalmi problémái miatt óriási,

52 százalékos a lemorzsolódás: a többség a második évfolyamon hagyja el a felsőoktatási intézményt, mivel úgy gondolja, hogy nem éri meg befejezni.

A magyar informatikusképzésről („Pascal!”) a 444 egyik kedvenc informatikuscsapata, a Műszerészek egyik tagja, Huni beszélt kendőzetlenül (időzített kezdés):

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.