Kufárság extra: Kétszáz forint egy euró a Bazilikában

vallás
2016 szeptember 08., 11:42
comments 211

Az önkéntesség és az adomány fogalmainak új értelmezését kínálja vendégeinek a Szent István Bazilika. Ráadásul majdnem ingyen! Belépő nincs ugyan, de lehet adományozni a bejáratnál. Mármint úgy lehet, hogy ha nem teszed meg, egy bácsi figyelmeztet rá, hogy tedd meg azonnal. Az anyagi javakra érzékeny templom ráadáaul a legendásan turistalehúzó ötödik kerület legdurvább forint/euró-árfolyamánál is meredekebben, 200-ért számítja be az eurót.

Minderről Anna írt nekünk fényképes élménybeszámolót:

Két német barátom itt van nálam Pesten, így most elég sok év elteltével újra bejárom a város főbb turistacélpontjait. Tegnap a Bazilikában voltunk többek között, és a lent csatolt kiírásokkal találtam szemben magam.

és

Mivel adakozni nem fakultatív tevékenység volt a belépéskor (az ügyelő idős úr szóvá tette, ha valaki nem dobott be valamit), megkérdeztem, hogy nem gondolja-e hogy nem pontos a tájékoztatás arról, hogy egy euró most hány forintot ér. Azt mondta, erről nem tud semmit, nem ő tette ki a táblát.

Hozzátartozik a dologhoz, hogy kedvesen felajánlotta, hogy nekünk nem kell adakozni, mert látszik rajtunk, hogy egyetemisták vagyunk, de ezzel szerintem az alaphelyzeten nem segített (hiszen elvben nem létezhet olyasmi mint kötelező adakozás). A turisták közül többen is eurót dobtak a perselybe, és valószínűleg a legnagyobb részüknek halálosan tökmindegy volt, hogy most pár forinttal többet vagy kevesebbet kértek tőlük. Azt is lehet mondani, hogy nekik kéne odafigyelni az árfolyamra és arra, hogy átverik-e őket, de ez nem egy fenszi étterem a Dunakorzón, ahol egy kosár bagettért el lehet kérni 3000 forintot úgy, hogy a turisták gyomra bevegye, hanem mégiscsak a Bazilika, ami az idelátogató turistáknak ha nem is feltétlen csak vallási, de építészeti okokból jelent valamit, hiszen felkeresték.

A magyar katolikus templomok belépőszedésére vonatkozó szabályairóll, a hazai és a külföldi gyakorlat esetleges eltéréseiről megkérdeztem a Püspöki Konferencia sajtótitkárságát, ha válaszoltak, megírom.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.