Nem cáfolja a VI. kerületi önkormányzat, hogy köze van a Kétfarkú Kutya Párt plakátjainak eltávolításához

POLITIKA
2016 szeptember 08., 15:05
comments 242

Sorban tűnnek el a Magyar Kétfarkú Kutya Párt plakátjai a budapesti közterületekről: a pártnak többek között a Blaha Lujza térről, a Bartók Béla útról és a VI. kerületből jelentették, hogy valakik – állítólag önkormányzati utasításra dolgozó közmunkások –  leszaggatják az érvénytelen népszavazásra buzdító, közösségi adakozásból kihelyezett plakátokat.

Még reggel kérdeztük a VI. kerületi önkormányzattól (polgármester: Hassay Zsófia, Fidesz), hogy valóban utasításba adták-e a közmunkásoknak, hogy tépkedjék le a Kétfarkú plakátjait.

Az önkormányzat válasza percekkel ezelőtt érkezett meg, és felettébb ködösen ugyan, de nem cáfolja egyértelműen azt a feltételezést, hogy szervezett plakáteltávolítás történik a kerületben. Válaszában a hivatal egyrészt a 2013-as, népszavazásról szóló törvényt idézi, amelynek 69. paragrafusa szerint

„országos népszavazási kampányidőszakban politikai reklámot a kezdeményezés szervezői, továbbá a kezdeményezés szervezésében részt nem vevő, de országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok tehetnek közzé."

Ennek a cikkelynek az alapján a Kétfarkú nem ragaszthatna ki ugyan plakátokat, mivel nincs parlamenti frakciója, de mint korábban írtuk, a plakátok társadalmi célú hirdetésnek is tekinthetők, amelyekre az idézett törvény nem feltétlenül vonatkozik.

És bár a VI. kerülettől konkrétan megkérdeztük, hogy a hivatal adott-e utasítást a Kétfarkú plakátjainak eltávolítására, a hosszú törvényidézeten kívül erre vonatkozóan a következő nyilatkozat érkezett válaszul:

„Terézváros polgármestere nemcsak a Facebookon terjedő bejegyzés állítását, de még annak feltételezését is a leghatározottabban visszautasítja, hogy bárkit a törvények megsértésére kérne vagy utasítana."

Illetve:

„A Facebookon megjelent esettel kapcsolatban a Terézváros jegyzője intézkedett, kérve a közterület-felügyeletet, hogy a felügyelők fokozottan figyeljenek a népszavazási kampányban kifüggesztett plakátokra."

A 7 óra alatt megszületett levélben ugyanakkor egy szó sincs arról, amit kérdeztünk: nevezetesen, hogy adott-e valaki az önkormányzatnál utasítást a Kétfarkú plakátjainak eltávolítására – főleg hogy azok a polgármesteri hivatal álláspontja szerint törvénytelenül kerültek ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.