A pápa nemzetközi imanapot hirdet a papi szexuális zaklatások áldozataiért

vallás
2016 szeptember 12., 11:46
comments 177

Ferenc pápa a papok által elkövetett szexuális erőszak áldozataival találkozott a Vatikánban, és az egyház nemzetközi imanapot vezet be a szexuális visszaélések áldozataiért - jelentette be a kiskorúak védelmében felállított vatikáni bizottság hétfőn. 

A pápa két olasz nővel találkozott. Egyikük gyermekkorában, a másik szerzetesnővé való felszentelése után szenvedett el szexuális erőszakot egyaránt egy-egy  pap részéről. A nők átadták a pápának az általuk írt könyvet - számolt be Hans Zollner atya a kiskorúak védelmének bizottsága tagja a Vatikáni Rádiónak hétfőn.

A tizenhat fős, egyházi és laikus tagokból álló bizottság a Vatikán honlapján hétfőn megjelent közleményében összegezte az utóbbi egy héten tartott plenáris ülésén született döntéseket. Bejelentették, hogy a bizottságnak hamarosan saját internetes honlapja lesz, amelyen a  kiskorúak, fiatalkorúak és a  felnőttek védelmében kidolgozott irányelveket közlik. A közlemény kulcsfontosságúnak nevezte az oktatást, vagyis a vatikáni és a helyi egyházmegyék szintjén is végzett felkészítési programokat a szexuális visszaélések megelőzésére és kezelésére. Ezen belül is fontosnak tekintik a püspökök erre való felkészítését.

A bizottság nemzetközi imanap bevezetését javasolta, amelynek dátumáról Ferenc pápa dönt. A közlemény megfogalmazása szerint az imanap segíthet a szexuális visszaélések áldozatainak és a visszaélésektől megrendült hívők közösségének „gyógyulásában”, másrészt „tudatosítja az egyház lelkiismeretét is”.

A Ferenc pápa által felállított és munkáját 2014 tavaszától végző bizottságot Sean Patrick O'Malley amerikai bíboros vezeti. A bizottság tagja volt a brit Peter Saunders egykori áldozat, aki idén februárban kilépett a testületből,  arra hivatkozva, hogy a Vatikán keveset tett a visszaélésekkel szemben. A bizottság ezt követően közleményben hangsúlyozta, hogy a katolikus egyház tagjainak erkölcsi kötelessége a tudomásukra jutott szexuális visszaélések jelentése a civil hatóságoknak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.