Több száz amerikai katona érkezett Moszul mellé, hogy előkészítsék az ostromot

külföld
2016 szeptember 16., 19:50
comments 102

Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy több száz amerikai katona érkezett egy Moszulhoz közeli légibázisra, hogy segítsenek az iraki erőknek felszabadítani a várost az Iszlám Állam megszállása alól.

link Forrás
Qayyarah repteret, ami mindössze 40 mérföldnyire van Moszultól, még júliusban foglalta vissza az iraki hadsereg a terroristáktól, amiben az amerikai légierő is támogatta őket. A CNN szerint az amerikai egységek főleg légi és logisztikai támogatást nyújtanak az irakiaknak a város ostroma alatt, hogy biztosított legyen az ellátásuk.
photo_camera Az Arany Hadosztáyl nevű iraki külnleges egység tagjai, akiket a nemzetközi erők Moszul visszafoglalására képeztek ki - Fotó: AFP/Sabah Arar

A Pentagon szóvivője elismerte, hogy ezzel az amerikai katonák egyenesen a tűzvonalba kerülnek, de a védelmi miniszterre hivatkozva azt mondta, aki Irakban szolgál, annak eleve számolnia kell a veszéllyel. A légibázist az amerikai egységek várhatóan újjá fogják építeni, hogy a légierő onnan tudja végrehajtani a műveleteit. Ha az iraki biztonsági erők felkészült az ostromra, az amerikai légierő onnan képes lesz támogatni őket.Az Arany Hadosztály mesterlövészei - Fotó: AFP/Sabah Arar

A város ostroma várhatóan október elején indulhat meg. Ehhez a következőkben el kell foglalni a Moszultól délre elterülő településeket. Az iraki biztonsági erők már elkezdték tájékoztatni az ott élőket, hogy jobban járnának, ha minél hamarabb elhagynák a környéket, és ne engedjék, hogy a terroristák élő pajzsként használják őket.

A hírszerzés információi szerint Moszul ostroma nem lesz könnyű menet, mivel az Iszlám Állam 2014 júniusa óta tartja megszállva. A becslések szerint 3000-4500 harcosuk állomásozhat a városban. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.