A Human Rights Watch szerint a magyar határon még mindig verik a migránsokat

migráció
2016 szeptember 20., 14:25
comments 337

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet 30 menedékkérővel (9 gyerekes családdal, 4 kísérő nélküli gyerekkel, egy idős emberrel és egy fogyatékkal élővel) készített interjút a július 5. óta hatályos törvényről, ami szerint vissza lehet fordítani Szerbiába a határ mentén elkapott határátlépőket.

Közülük egy 37 éves iraki férfi és a 35 éves felesége illegálisan lépett Magyarországra, és 10 km-t sétált éjjel az esőben, majd reggel egy falutól 3 km-re kértek segítséget, de a rendőrök ehelyett elvették a táskájukat, benne a telefonnal és a pénzzel, majd további sétára kényszerítették őket a faluig. Bár a férfi állítása szerint a bokáját is kificamította, nem segítettek neki. A faluban aztán rendőrautóba ültették őket, és azt mondták, kórházba viszik őket, aztán mennek a táborba, ehelyett a kerítéshez vitték őket, és papírokat mutattak arról, hogy illegálisan jöttek, majd visszatolták őket a kerítés ajtaján Szerbiába.

Lydia Gall, a HRW régiós kutatója azt mondta: „Különösen kegyetlen a már az országban lévőket visszakísérni.”

Egy 39 éves afgán férfi a 28 éves feleségével és 3 hónapos gyerekével jött augusztusban, és azt mondta, paprikaspray-vel fújták le őket a rendőrök, miközben tolták vissza Szerbiába. Többen arról beszéltek, hogy tonfával, ököllel ütötték, és rugdosták őket. A HRW olyan fotókat is látott sebekről, duzzanatokról, felszakadt bőrről és egyéb sérülésekről, amik tonfás ütésre és kutyaharapásra utaltak.

A HRW 12 erőszakos esetet dokumentált, amikben a menekültek szerint egyenruhások verték meg őket.

Hárman azt mondták, hogy a rendőrök videózták, ahogy visszanyomják őket Szerbiába, és ezalatt normálisan viselkedtek, de amikor már nem volt ott a kamera, akkor erőszakosak voltak.

A szervezet jelentése szerint Magyarország hetekig várakoztat rossz körülmények között sérülékeny menekülteket a határon, mire beengedik őket.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

A HRW már júliusban is hasonlókról számolt be, akkor a magyar kormány visszautasította a vádakat, és nem indított vizsgálatot, és amikor a HRW augusztusban megkereste a bevándorlási hivatalt és a Belügyminisztériumot, nem kapott válaszokat. (HRW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.