Donald Tusk örökre lezárná a balkáni útvonalat

politika
2016 szeptember 24., 12:35
comments 53

Az Európai Tanács elnöke szombaton Bécsben európai menekültválságban leginkább érintett országok kormányfőinek bécsi csúcstalálkozóján beszélt arról, hogy a balkáni útvonalat az illagális bevándorlás elől örökre le kell zárni.

A szombati tárgyalásokon az EU külső határainak védelméről, a tranzit-és kibocsátó országokkal tervezett megállapodásokról, valamint a menekültek elosztásában mutatott szolidaritás hiányáról tárgyaltak a tagállamok vezetői.Fotó: AFP/joe KlamarLegutóbb februárban tartottak Bécsben konferenciát, amikor a balkáni útvonal lezárásáról is döntöttek. A mostani találkozóra már Görögországot és az EU képviselőit is meghívták. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a mostani találkozón konkrét döntések is születnének, mivel a felek álláspontja annyira távol áll egymástól. Például Angela Merkel továbbra is visszautasítja, hogy felső határ állapítsanak meg a befogadható menekültek számára vonatkozóan, miközben az osztrák kormány már kilátásba helyezte, hogy rendkívüli állapotot hirdetnek, ha több ember érkezik hozzájuk idén, mint várták.Orbán Viktor és Lázár János Bécsben tárgyalnak - Fotó: AFP/Joe Klamar

A Die Presse beszámolója szerint Orbán Viktor a találkozón továbbra is elutasította a menekültek EU-n belüli elosztását, valamint megtagadta az osztrák kormány kérését, hogy a Magyarországon keresztül Ausztriába érkező menekülteket a magyar hatóságok a dublini rendelet szerint vegyék vissza. Emiatt korábban már egyszer perrel is fenyegették a magyar kormányt. (Die Presse)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.