Megrázó videón rögzítette a Charlotte-ban agyonlőtt fekete férfi felesége, ahogyan a rendőrök végeznek a férjével

külföld
2016 szeptember 24., 05:02
comments 212

Negyedik napja tartottak a zavargások pénteken az észak-karolinai Charlotte városában, ahol egy rendőr kedden egyonlőtt egy fegyvertelen fekete férfit. Az indulatokat tovább fokozta az a pénteken nyilvánosságra hozott videó, amely a lövés előtti és utáni pillanatokat rögzítette. A városban rendkívüli állapotot hirdettek, éjféltől reggel hatig kijárási tilalom van érvényben.

A videót az áldozat felesége rögzítette, és a New York Times hozta nyilvánosságra:


Nem csak az áldozat, de a lövöldöző rendőr is fekete. Brentley Vinsont, a 26 éves rendőrt szabadságolták, a hatóságok megindították a nyomozást az ügyben.

A kedden kezdődött zavargások során a tüntetők összecsaptak a rendfenntartókkal, néhány rendőr is megsebesült, az egyik tiltakozót lelőtték.

Az agyonlőtt 43 éves férfi, a hétgyermekes Keith Lamont Scott feleségének felvételei sokkolták az amerikaiakat, a nagy tévécsatornák állandóan ismétlik őket. Jól látható és hallható, amint az asszony szól a férjének, hogy szálljon ki az autóból, a rendőrt pedig többször is kiáltva figyelmezteti, hogy

ne lőjön, nehogy lőjön, a férjének nincs fegyvere, agysérült beteg ember és csak a gyógyszeréért bújt vissza az autójába.

Hallható a rendőrök felszólítása is, hogy a férfi tegye le a fegyvert, majd pillanatokkal később, a lövések után az asszony, Rakeyia Scott hangja, amint azonnal hívja a rendőrséget, és mentőket is kér.

A mobiltelefonos videóból azonban nem derül ki egyértelműen, hogy volt-e a férfinél fegyver, ahogyan azt a rendőrség állítja.

Charlotte polgármestere, Jennifer Roberts nyilvánosan kérte a két elnökjelöltet, hogy ne látogasson a városba. Hillary Clinton, a demokraták választottja az elnöki tisztségre szombaton készült volna a városba. Kommunikációs igazgatója, Jennifer Palmieri pénteken este közleményben jelentette be, hogy Clinton elnapolta a vizitet. Donald Trump republikánus elnökjelölt eleve a jövő hétre - az indulatok remélt csillapodásakor - tervezett látogatást az észak-karolinai városba. (MTI, Vice)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.