Zsinagógát vehet Matolcsy egyeteme

gazdaság
2016 szeptember 24., 09:58
comments 56

Több mint 2 milliárdos tartozást halmozott fel a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ), ami 2013 óta áll felszámolás alatt. Mivel a kormány kiemelt gazdálkodóvá nyilvánította, az állam végzi a felszámolást. Ennek keretében most pályázatot írtak az MTESZ több ingatlanjának eladására.

Az ingatlanok között van a kecskeméti Tudomány és Technika Háza is, ami a város régi zsinagógája:

photo_camera Forrás: Wikipédia

A neológ zsinagógát a második világháborúban istállónak használták az SS tisztjei, és a város zsidó lakosságának majd 90 százaléka elpusztult a háborúban, így az épületet nem nyitották újra eredeti funkciójában a háború után. A hatvanas években a városi önkormányzat szerezte meg az ingatlant, és kiállítóteret alakítottak ki benne.

Az utóbbi években a kiállítótéren kívül működött ott kávézó és koncertterem is.

Az épületnek jelenleg három tulajdonosa van, az MTESZ (44,7 százalékos tulajdonrésszel), a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Bács-Kiskun Megyei Egyesülete (43,4 százalék) és a Mazsihisz (11,9 százalék).

Most az MTESZ tulajdonrészét kínálták eladásra, 170 millió forintért. Az épület becsült értéke összesen 800 millió forint, ebből az MTESZ tulajdonrésze 360 millió forintot ér, tehát a 170 millióval egészen jó vételt csinálhat az, aki megkaparintja a tulajdonrészt.

A másik két tulajdonosnak és a kecskeméti önkormányzatnak elővásárlási joga van a tulajdonrészre, de az önkormányzat már közölte, hogy ezzel nem kíván élni.

A napi.hu kérdéseire azonban a Matolcsy jegybanki alapítványai által támogatott, a Kecskeméti Főiskola feltuningolásával létrejött Pallasz Athéné Egyetem úgy válaszolt, hogy az egyetem vezetése fog tárgyalni a főtér közelében lévő ingatlan megvásárlásáról. (napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.