Emberek irthatták ki a hobbitokat

TUDOMÁNY
2016 szeptember 25., 10:28
comments 96

Minden bizonnyal a modern ember közvetlen elődjéhez köthető fogmaradványokat találtak egy olyan indonéziai barlangban, amiben korábban bizonyítottan a köznyelvben csak hobbitként emlegetett, apró termetű előemberfaj, a Homo Floresiensis egyedei laktak.

John Gurche rekonstrukciója alapján így nézhetett ki a Homo floresiensis. Via Smithonian Institution.
photo_camera John Gurche rekonstrukciója alapján így nézhetett ki a Homo floresiensis. Via Smithonian Institution.

A hobbitok léte 2003-as felfedezésük óta izgalomban tartja az őstörténészeket, főleg azért, mert az eredeti kormeghatározás mindössze 11 ezer évesre tette a maradványokat. Ez azért számított furcsaságnak, mert 11 ezer éve a Homo sapiens már bizonyítottan meghódította Ausztráliát is, az pedig valószínűtlennek tűnt, hogy a két faj együtt élt.

Az elmúlt 13 évben aztán történt egysmás. Előbb egy újabb kormeghatározás sokkal régebbire, ötvenezer évesre datálta a hobbitmaradványokat, most pedig három, 2010-11 között talált, 46 ezer évesre datált fogmaradványról tűnik bebizonyosodni, hogy az már Homo sapiens maradványa.

A Thomas Sutikna régész és Richard Roberts geokronológus vezette csapat emellett további bizonyítékokat is feltárt, amelyek arra utalnak, hogy a hobbitok végét a Homo sapiens érkezése hozta el. Számításaik szerint 46 ezer évvel ezelőtt tűnhettek el a szigetről azok a nagyvadak, amelyek egy vadászó-gyűjtögető csoportot fenntarthattak. Ezzel párhuzamosan jelentek meg a barlangi üledékben az édesvízi kagylók héjai - az ilyen törmelék Eurázsia- és Afrika szerte előfordulnak a Homo sapiens felbukkanási helyein.

"Azt egyelőre még nem tudjuk, hogy vajon volt-e legalább egy rövid átfedés [az emberi és a hobbit] populációk között" - mondta Sutiknáék felfedezéséről a londoni Természettörténeti Múzeum paleoantropológusa, Chris Stringer. Shttp://www.nature.com/news/human-remains-found-in-hobbit-cave-1.20656zerinte ha volt együttélés, akkor nem zárható ki, hogy az ember és a hobbit keveredett is.

Sutiknáék csapata jövő áprilisban visszatér a szigetre, hogy tovább kutakodjon, hátha felfedezik azoknak a Homo sapienseknek a maradványait, amik még láthattak élő hobbitot. (Via Nature)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.