Orosz hekkerek meg akarták hekkelni a brit választásokat

külföld
2016 szeptember 25., 18:23
comments 61

A GCHQ nevű brit kémelhárítási ügynökség megakadályozott egy súlyos orosz kibertámadást a tavalyi parlamenti választások idején, írja belső forrásra hivatkozva a Sunday Times.

A lap beszámolója szerint az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott figyelőszolgálat – gyakorlatilag az NSA brit megfelelője – akadályozhatta meg, hogy a Fancy Bears nevű hekkercsoportosulás zavart okozzon több kulcsfontosságú minisztérium és a tévétársaságok rendszerében.

photo_camera Szavazatszámlálás a 2015májusi brit választásokon. AFP PHOTO / OLI SCARFF

Az orosz államhoz kötött hekkerek a belügyminisztérium, a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium, valamint a négy legnagyobb országos tévétársaság, a BBC, az ITV, a Channel 4 és a Sky ellen terveztek támadást. A GCHQ azért kezdett nyomozni, mert hekkerek több médiacég honlapját feltörték és tévécsatornák adását elsötétítették tavaly; akkor még főleg iszlamista elkövetőkre gyanakodtak, de aztán kiderült oroszok voltak. Különféle jelekből arra jutottak, hogy nagyszabású akcióra készültek a brit választások estéjén is.

A Fancy Bears utoljára akkor került be a hírekbe, amikor – az orosz sportolók kizárására adott válaszcsapásként – feltörték a WADA honlapját, hogy kiszivárogtassák, milyen doppinthatású szereket szedtek bejelentéssel olyan sportolók, akik nem oroszok. (Sunday Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.