Emberölés kísérletének a gyanújával nyomoz a rendőrség a Teréz körúti robbanás miatt

bűnügy
2016 szeptember 25., 05:18
comments 787
Rendőrségi helyszínelő a Teréz körút és a Király utca kereszteződésében, a szombati robbanás helyszínén. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
photo_camera Rendőrségi helyszínelő a Teréz körút és a Király utca kereszteződésében, a szombati robbanás helyszínén. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Cikkünk folyamatosan frissül.

Továbbra is elég hiányosak az információk a szombat éjszakai Teréz körúti robbanásról. Az MTI legfrissebb hírei szerint a robbanás oka, amelyben ketten súlyosan megsérültek, továbbra is

ismeretlen.

Az M1 úgy tudja, hogy a két, kórházba szállított sérült rendőr. A rendőrség hajnalban megerősítette az M1 értesüléseit. Közleményük szerint két gyalogos járőr sérült meg a robbanásban, amelynek nincsenek további sérültjei.

UPDATE 7:47: A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóirodája szerkesztőségünknek küldött megkeresése alapján a rendőrség

több ember sérelmére elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt

indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a Teréz körúti robbanás ügyében. A gyanú megfogalmazása érdekes, mert az aktuális tájékoztatás szerint a robbanásnak nem volt halálos áldozata. Erre - és még pár másik részletre - rákérdeztem a rendőrségnél, de még nem kaptam választ.

UPDATE 11:09: Az Indexnek, ami hasonló tartalmú megkeresést kapott az NNI-től, sikerült választ kicsikarnia a rendőrségtől. Azt mondták, hogy a nagy kavarodásban kimaradhatott a "kísérlet" szó a megfogalmazott gyanúból. Azt is mondták, hogy ez abból a szempontból mindegy, hogy a lakosság segítségét kérik. Abból viszont aligha, hogy míg a több emberen elkövetett emberölés gyanúja halottakat is feltételez, a kísérlet gyanúja már nem.

Érdekes részlet az is, hogy olvasóink beszámolói szerint a környéket már a robbanás előtt lezárták. A rendőrségnél arra is rákérdeztem, hogy a robbanásban megsérült két járőr már emiatt tartózkodott-e a robbanás helyszínén.

UPDATE 10:33: Más olvasóink is beszámoltak az Andrássy úti lezárásról, de azt írják, hogy az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út közti lezárás oka egy, az Operánál tartott rendezvény volt.

A helyszínelés miatt a rendőrség teljes szélességében lezárta a körutat a Wesselényi utca és az Oktogon között.

Szögbomba robbanhatott?

A Népszabadság értesülései szerint az egyik sérült rendőr nő, ő a nyakán sebesült meg. A lap értesülései szerint egy használaton kívüli üzlethelyiségnél volt a robbanás.

A lap értesülései szerint szöges bomba robbanhatott, vagyis egy szögekkel megpakolt csőbomba. Az ilyen primitív robbanószerkezetek a robbanás után szétszóródó szögekkel okoznak sérüléseket a robbanás körzetében tartózkodó emberekben.

Bizonyítékként bekarikázott, elgörbült szög a Teréz körúton, ahol szombat este két rendőr sérült meg egy egyelőre ismeretlen eredetű robbanásban. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
photo_camera Bizonyítékként bekarikázott, elgörbült szög a Teréz körúton, ahol szombat este két rendőr sérült meg egy egyelőre ismeretlen eredetű robbanásban. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Ez egybecseng a HVG értesüléseivel, miszerint a robbanás nem az üzlethelyiségben, hanem előtte történt, és hogy a rendőrök a helyszínen bűncselekményt emlegettek, még ha ezt hivatalosan nem is erősítette meg senki.

A környékbeliek beszámolója szerint a robbanás "hatalmas" volt, írja a Népszabadság. A robbanás közvetlen környékén a légnyomástól - amit egy, az esettől száz méterre lakó fültanú "gyomorig hatóként" jellemzett - be is törtek az ablakok.

A földszinti üzlethelyiségben történt robbanás után a rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, és lezárta a környéket. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.