Először találkozik Boris Johnson Erdogannal a kecskés limerick óta

külföld
2016 szeptember 26., 20:51
comments 66

Az Erdogan elnökről írt gúnyverse sikere óta brit külügyminiszterré kinevezett Boris Johnson hétfőn Törökországba utazott, ahol elmondta, mennyire büszke arra, hogy török gyártmányú mosógépe lehet otthon, de a díjnyertes, májusi limerickjéről inkább nem beszélt.

Májusban, a Brexit-kampány hajrájában ezt a verset közölte a török elnökről:

There was a young fellow from Ankara
Who was a terrific wankerer.
“Till he sowed his wild oats,
With the help of a goat,
But he didn’t even stop to thankera.

Erre olvasóinktól is csodálatos fordítások érkeztek.

Ilyen előzmények után érthető, ha Johnson némi izgalommal érkezett hétfőn Ankarába. Egy magas rangú török diplomata elmondta, el tudják nézni a brit külügyminiszternek a korábbi nyilatkozatait, de figyelmeztetett, hogy súlyosan ártana a brit-török kapcsolatoknak, ha újra sértegetni merné Erdogant. Boris Johnson és Omer Celik - Fotó: AFP/Adem AltarÚgy látszik, Johnson értett a szóból, mert a sajtótájékoztatóját azzal kezdte, mennyire örülnek annak Nagy-Britanniában, hogy ők lehetnek a török áruk legnagyobb haszonélvezői. Erre hozta fel példaként a saját mosógépét, miközben Omer Celik uniós ügyekért felelős miniszter mellett állt. Azt mondta, London továbbra is támogatja Törökország európai uniós csatlakozását, annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság kilép a közösségből.

Johnson szerint a Brexit után újfajta együttműködés alakulhat ki a két ország között. Omer Celik pedig felidézte, hogy Boris Johnsonnak is vannak török felmenői, ezért nagy oszmánnak nevezte, aki támogatta őket a júliusi puccskísérlet után.

Johnsont oszmánként emlegetni azért különös, mert a brit külügyminiszter ükapját éppen azért lincselték meg az 1920-as években, mert a török ellenzékhez tartozott. Erdogan elnökkel, akit a versben lekecskebaszózott, kedden fog találkozni. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.