Lázár János már százezer bevándorlóval riogatja a választókörzetét

politika
2016 szeptember 26., 14:48
comments 259

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn a Kiszomboron tartott utcafórumán beszélt arról, hogy szerinte akár százezrek is érkezhetnek Magyarországra, ennyi ember pedig már tízéves időtávon megváltoztathatja a demográfiai viszonyokat.

A miniszter a napokban végigjárja a választókörzetét. Királyhegyesen például arról beszélt, hogy a bevándorlókkal nem lehet mit kezdeni:

link Forrás

Lázár János a 4200 lakosú Csongrád megyei Kiszomboron elmondta, az ott élőknek közvetlen tapasztalatuk van a migrációról, hiszen néhány kilométerre onnan tavaly több százezer ember lépte át illegálisan a határt. Hozzátette, hogy közülük 148 ezren itt regisztráltak Európában először, ez alapján pedig egyes országok felhatalmazva érzik magukat, hogy ide küldjék vissza ezeket az embereket, Magyarország pedig sehova nem tudja továbbküldeni őket.

A mintegy százfős hallgatósága előtt hangsúlyozta, a betelepítéssel szemben nincs már más eszköz a kormány kezében, csak az, ha elmondhatja, az emberek egységesen elutasították azt.

„Aki lemond a részvételről, feladja saját hazáját”

-mondta Lázár, majd hozzátette, hogy ha kevesen vesznek részt a szavazáson, nem lehet megakadályozni, hogy Magyarországra Afrikából vagy a Közel-Keletről érkező embereket telepítsenek be.

Miközben Lázár a kvóta ellen kampányol a körzetében, a cseh és a szlovák miniszterelnökök már elismertét, hogy biztosan nem lesz kötelező kvóta, ezért ők már időpocsékolásnak tartják az erről való további tágyalásokat.

Egy kérdésre válaszolva Lázár lakossági fórumán elmondta, a kötelező betelepítés jelentősen eltérne az eddig tapasztaltaktól. Nem ideiglenesen kellene elhelyezni embereket - amíg menekültkérelmüket elbírálják -, hanem befogadni őket, lakást, szociális, egészségügyi ellátást, gyerekeiknek óvodát, iskolát biztosítva. Mivel az ország teljesítőképessége véges, ennek következményeként vagy kevesebb jutna azoknak, akik ilyen ellátásban részesülnek vagy több adót kellene fizetni. Ugyanakkor a hétvégén pont Orbán Viktor jelentette ki, hogy nem fogadunk el pénzt az Európai Uniótól a menekültválság kezelésére.

Azokra a felvetésekre reagálva, hogy a betelepítés csak néhány ezer embert jelentene, Lázár János kijelentette, nem az a kérdés, először hány ember jön, hanem az, hogy elkezdődik-e a folyamat. „Ha megnyitjuk a határokat", azt meghívásnak tekintik, és emberek milliói fognak elindulni Európa és Magyarország felé” - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.