Megszületett a világ első olyan gyereke, akinek három szülője van

TUDOMÁNY
2016 szeptember 27., 18:52
comments 93

Megszületett a világon az első gyermek, aki háromszülős mesterséges megtermékenyítéssel jött a világra – közölte a New Scientist tudományos folyóirat.

A kisfiú már 5 hónapos, a genetikai állományának nagy része szüleitől, egy kicsiny töredéke, az ún. mitokondriális DNS pedig donortól származik, így a gyereknek két biológiai anyja és egy biológiai apja van.

Az embrió az édesanyjától kapta a sejtmagon belüli DNS, az örökítőanyag túlnyomó részét. Az anya DNS-ében mitokondriális hiba van, amit átörökíthet az utódjára, így a genetikai betegség megelőzése érdekében egy másik, egészséges mitokondriummal élő nő petesejtjét is felhasználták a megtermékenyítéshez. Ennek a petesejtnek eltávolították a sejtmagját, azaz a nő genetikai állományának túlnyomó részét. Így helyettesíttették a hibás géneket. Az újszülött DNS-ének 0,1 százaléka származik a donoranyától, és minden más édesanyjától és apjától.

Amerikai orvosok egy jordániai családon segítettek a módszerrel, az anya a Leigh-szindróma nevű mitokondriális betegséget örökítette volna a gyerekére. (A Leigh-szindróma a központi idegrendszer leépülésével járó súlyos neurológiai rendellenesség, ami évente legalább 40 ezer újszülöttet sújt.) Az anya már négyszer elvetélt korábbi terhességei során, és két gyerekét (az egyik 6 éves, a másik 8 hónapos volt) elvesztette – írja a BBC.

A szülők és a család Mexikóba utazott a megtermékenyítés végrehajtására, ahol nem tiltják a törvények a módszer alkalmazását. Nagy-Britanniában tavaly döntöttek a háromszülős megtermékenyítés engedélyezéséről.

A New York-i New Hope meddőségi központ orvosigazgatója, John Zhang elmondta, hogy a kollégáival 5 embriót hoztak létre a módszerrel, de csak egy fejlődött normálisan. Az orvoscsoport a reproduktív medicina amerikai társaságának októberi tanácskozásán ismerteti az esetet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.