Délutáni sétának indult, de fontos új felfedezés lett belőle a kígyók életéről

ÁLLAT
2016 szeptember 28., 14:28
comments 53

Valószínűleg a legtöbben inkább csendben odébb mászolyogtunk volna, ha délutáni sétánk közben két, méteresnél is nagyobb kígyóba botlunk, amint éppen közelharcot vívnak egymással, de az arkansasi Dawn Kelly szerencsére nem ezt tette, ezzel pedig komoly felfedezéssel segítette a kígyótudományt.

Kelly ugyanis az összeakaszkodó kígyókat látva inkább elővette a telefonját és rögzítette a jelenetet. A felvételen azt látni, hogy egy rezesfejű mokaszinkígyó küzd egy vízi mokaszinkígyóval. Ez pedig azért nagy dolog a herpetológusok szerint, mert eddig nem láthattunk olyat, hogy két eltérő fajú kígyó küzdjön egymással.

link Forrás

A kígyóharc lényege amúgy a legtöbb faj esetében, hogy ellenfelüket lenyomják a földre, jellemzően a harcoló kígyók nem akarják megölni ellenfelüket, csupán területszerzésért és nőkért megy a küzdelem.

A videót elemző kígyószakértő szerint elképzelhető, hogy a közelben lévő nőstény miatt esett egymásnak a két hüllő, ami az egyikük szempontjából valószínűleg hülyeség volt, mivel a nőstény úgyis csak elvben az azonos fajú kígyóval tudna párosodni. Az is lehet, hogy mindkét fajból volt a közelben nőstény, ettől pörögtek így fel, de ekkor még értelmetlenebb az egész küzdelem. És persze az is lehet, hogy nincs is a közelben nőstény, csak területharc megy, hogy ha később jönne egy, akkor világos legyen, ki a főnök.

A szakértők szerint a legvalószínűbb, hogy egyszerű tévedés történt. Amit magyaráz az, hogy a két faj nincs túl távoli rokonságban egymással, ráadásul harc közben ugyanazt a három mozdulatot alkalmazzák: a fejmozgást, az előre-hátra billenést és a kibillenést. Ráadásul a kígyók híresen nem túl okos állatok, így nem nehéz elképzelni, hogy tényleg összekeverték egymást.

És nem lehet kizárni azt sem teljesen, hogy mégis egy nőstényért ment volna a küzdelem: bár nagyon ritka eset, de ismerni hibrideket, azaz két faj keresztezéséből emberi segédlettel létrejött kígyókat, azaz biológiailag ez lehetséges. Ráadásul az is igaz, hogy még mindig keveset tudunk a kígyók életéről, mivel mindennapjaikat szeretik diszkréten, az emberektől távol intézni.

A videóval foglalkozó szakértő, az alabamai egyetemen kutató David Stein most Kellyvel együttműködve akar publikálni egy tudományos lapban a videón látható jelenetről. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.