Máris variálnak az olimpiai helyszínekkel

sport
2016 szeptember 28., 09:55
comments 152

Átszabta az olimpiai Master Plant a Fővárosi Közgyűlés. Az eredeti a pár száz millióért készült tanulmányokon alapult. A módosítás oka a költségtakarékosság, bár az LMP-s, az olimpiai rendezést nem támogató képviselő, Csárdi Antal szerint a kormányoldal egyértelműen hülyének nézi a budapestieket, mert úgy beszél a költségek faragásáról, hogy a módosításban több új helyszín is szerepel.

A változások lényege:

Vagyis az Óbudai-szigeten épülne egy aréna, ahol a boksz kapna helyet, a vívás és a kézilabda döntők szintén egy új arénában kapnának ehlyet, ahogy az evezés is Szeged helyett a Dunai Evezősközpontban lenne. Számolnak már a Tüskecsarnokkal és az új Bozsik-stadionnal is (ennek építése még nem kezdődött meg) és a Hármashatár-hegy is új helyszín.

Ami fontos változás, hogy a Hungexpón lenne a sajtó- és közvetítőközpont, nem a csepeli központban, a már jelenleg is meglévő „A” (~20.000 m2 alapterületű), valamint „G” (~9.500 m2 alapterületű) csarnokokat igénybe véve, valamint ideiglenes csarnokok felhúzásával. Így pedig nem lesz szükség a Gubacsi útra tervezett egyik médiafalura, és magántulajdonú telkek megvásárlására sincs szükség. Így is marad három médiafalu.

A nyitó és záróünnepséget a Puskás Stadionban tartanák, nem az olimpia miatt épülő atlétikai stadionban. Ennek oka, hogy így elég csak egy ötvenezres atlétikai stadiont építeni a 60 ezres helyett. Mondjuk az is sokkal nagyobb, mint amivel kezdeni lehet valamit az olimpia után, véglegesen csak egy visszabontott, 15 ezres stadion marad. Viszont a Puskásban sokkal kisebb lesz a hely a nyitó- és záróünnepségre, az ugyanis futópálya nélküli focipálya.

A kormánypártiak a módosítást megszavazták, az LMP nem, és az MSZP minden eddiginél élesebben ellenzi az egész olimpia ötletét. Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője arra kérte a kormányoldalt, hogy álljon el az olimpia rendezésétől, mivel az csak a főváros és az ország tönkretételével lenne lebonyolítható Budapesten. A közgyűlésnek az olimpia helyett a "lerobbant kórházak és a magára hagyott iskolák" mellé kellene állnia.

"Mi budapestiek sem vagyunk hülyébbek, mint a rómaiak, ha ők fel tudták ismerni az érdekeiket, akkor nekünk is fel kell" - utalt az MTI szerint Horváth arra, hogy az olasz főváros a közelmúltban elállt az olimpiarendezéstől.

Mindeközben Tokióban elszálltak a 2020-as olimpia költségei, ezért szintén módosítják a helyszíneket. A pályázatban azt ígérték, hogy a 31 sportágból 28 küzdelmeit egy nyolc kilométeres sugarú körön belül rendezi meg, és csak a sportlövészet, az öttusa, valamint részben a labdarúgás lesz más városokban. Később már arról szóltak a hírek, hogy a kosárlabda, a tekvondó és a kerékpár színhelye sem Tokió lesz, utóbbinak a 145 kilométerre található Izu ad majd otthont.

A szervezőbizottságot vezető Mori Josiro júliusban elismerte, hogy hét ideiglenes olimpiai létesítmény építési költsége a tervezett 690 millió dollárról 2,6 milliárdra nőtt. Az ötkarikás játékok eredetileg 3,5 milliárdra becsült összköltsége is várhatóan jóval magasabb lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.