A szurikáták (igen, azok a cuki szőrös állatkák!!!) jobban gyilkolják egymást, mint az emberek

ÁLLAT
2016 szeptember 29., 07:32
comments 56

Te is szoktál néha cuki állatos képek közé menekülni, amikor túl sok lesz az apokaliptikus hírekből?

Akkor van egy rossz hírünk a cukiállat-hadsereg generalisszimuszával, a rendkívül népszerű szurikátával, avagy négyujjú mangusztával kapcsolatban.

Róla van szó:

Tehát nem a bordás krokodilról, nem a bikacápáról és nem is a rozsomákról, hanem még egyszer, róla:

A Nature magazinban megjelent új tanulmány szerint, ami négymillió halálesetet vizsgálat meg 1024 emlősfaj körében (szerzője José María Gómez, Granada Universityről), a szurikáták ölik legnagyobb arányban a saját fajtájukat. Az összes szurikátahalál 19,36 százalékát másik szurikáta okozza. Ezt követi a vörösfarkú-majom, a kék majom és több lemúrfajta gyilkossági rátája.

Érdekes adatok:

  • A csincsillák veszélyesebbek egymásra, mint a barnamedvék.
  • Több új-zélandi oroszlánfóka öli meg egymást, mint oroszlán.

Na és mennyit öl meg saját fajtájából a sokszor lenézett, erőszakossága miatt elítélt és megbélyegzett ember?

Ma már, olyan társadalmakban, ahol van működő állam, rendőrség, börtönök, ilyesmik, 0,01 százalékot (1 a 10000-ből).

Ez azt jelenti (mert a kutatás azért alapvetően az emberi erőszakra volt kiváncsi, nem a törvényen kívüli szurikátákra), hogy az ilyen közösségekben 200-szor kisebb a gyilkosságok száma, mint amit a kutatók jósolnának az ember természete alapján.

A kutatók becslései szerint a Homo sapiens kifejlődésekor 2 százalék volt ez az arány, ami jóval magasabb, mint az emlősök átlag 0,3 százaléka. De még mindig kevesebb, mint a főemlősök átlaga volt (2,3 százalék).

És hogy mik az igazán békés állatok? Például:

Több mint tízezer zebrahalálból egyetlen egyet sem okozott másik zebra. De ilyen a Thomson-gazella és több denevérfaj is. (NPR, Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.