A Választási Bizottság szerint „súlyosan jogsértő” a Kétfarkú Kutya Párt választási mobilalkalmazása

POLITIKA
2016 szeptember 30., 18:13
comments 324

A kormány több mint 10 milliárd forint közpénzt szórt el a kvótakampányra, holott már azt mondják a fideszesek, hogy a vasárnapi választáson nem az érvényesség a fontos, hanem a voksolás „érzelmi tétje”. Ezzel nincs problémája a Nemzeti Választási Bizottságnak.

AZ NVB arról is döntött, hogy a TV2-n az a hirdetés, amiben emberek arról beszélnek, hogy elmennek szavazni vasárnap. A bizottság szerint a kormány által fizetett „Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án” kampány nem politikai üzenet, hanem társadalmi célú, ezért ezeket a bejátszásokat nem kell hozzászámolni a kormánynak biztosított kampánymegjelenés idejéhez.

link Forrás

A bejátszás elsősorban részvételre buzdít, ami politikai szempontból a kormánynak kedvező.

Közben viszont az NVB elé került a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mobilalkalmazása is, ami érvénytelen szavazásra buzdít, meg arra, hogy az érvénytelenül leadott szavazólapjukat fényképezzék le, és posztolják az emberek.

Az NVB szerint ez az alkalmazás „súlyosan jogsértő”.

Patyi András, az NVB elnöke azt mondta, hogy az alkalmazás már túlmegy azon a határon, amit még viccként lehet értelmezni, és a választási rendszer alapelemét, a szavazás titkosságát tervezi megsérteni.

Az NVB megvitatta azt is, hogy a Kétfarkú Kutya Pártot 1,66 millió forintos bírsággal sújtsa, de ettől végül elállt a testület. A bizottság azonban büntetőfeljelentés is tervez tenni az alkalmazás miatt. (MNO, Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.