Egyre kevesebben hajlandóak elmenni a vasárnapi népszavazásra, akik viszont igen, főleg nemmel szavaznának

belföld
2016 október 01., 08:46
comments 303

A Publicus reprezentatív kutatása szerint a múlt heti adatokhoz képest nyolc százalékkal kevesebben, a megkérdezettek 46 százaléka, vagyis

az emberek kevesebb, mint fele hajlandó részt venni a vasárnapi népszavazáson.

Ahogyan azt Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke kijelentette, az országos népszavazás akkor érvényes, ha a választópolgároknak több mint a fele elmegy szavazni és érvényesen szavaz. Vagyis

4 136 313 érvényes szavazat kell a népszavazás érvényességéhez.

Azok közül, akik elmennek szavazni, öt százalék szavazna a kvóta mellett, vagyis igennel, három százalék érvénytelenül. A túlnyomó többség a nemek mellett van.

Azt is megkérdezték tőlük, ha vasárnap a kormányról kéne dönteni, kire szavaznának, amiből három fontos dolog derült ki:

  • kábé minden második ember nem tudja, kire szavazzon,
  • a kvótanépszavazási kampány hatására megerősödött a szavazói aktivitás,
  • a Magyar Kétfarkú Kutyapárt egy százalékos támogatottságot élvez, ami elég vicces.

Annak, aki se nemmel, se igennel nem akar szavazni, és úgy ahogy van, nem ért egyet a kvótanépszavazással, nehéz dolga van. Ugyanis még mindig megoszlanak a vélemények arról, hogy inkább tartózkodni vagy érvénytelenül szavazni érdemes.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.