Soha nem szavaztak még ennyien érvénytelenül

POLITIKA
2016 október 02., 18:40
comments 280
Olvasónk, nem Nagy nem Ildi érvénytelenszavazólapos pályaműve.
photo_camera Olvasónk, nem Nagy nem Ildi érvénytelenszavazólapos pályaműve.

Soha ennyien nem szavaztak még érvénytelenül magyarországi szavazáson, mint most vasárnap. Összehasonlításképp 1997-ig visszamenően megnéztem a népszavazások adatait, illetve a 2014-es országgyűlési és EP-választások adatait. Ezeken összesen - tehát négy népszavazáson és két választáson együtt - volt 201 480 érvénytelen szavazat. Most vasárnap, a szavazatok 85,52 százalékának összesítése alapján van már

178 645,

vagyis már most, részeredmények alapján is majdnem annyi, mint az előzőeken összesen.

UPDATE 20:51: 94,8-es feldolgozottságnál már

204 376 érvénytelen szavazatot számoltak,

többet, mint a korábbi négy népszavazáson, illetve a 2014-es országgyűlési és EP-választásokon összesen. Emellett az adatok szerint 67,5 ezer az eltérés a szavazáson megjelentek és a leadott szavazólapok száma között - a 2004-es népszavazáson, ahol mostanáig a legtöbb érvénytelen szavazat volt, csupán hatezer volt az eltérés a megjelentek és a leadott szavazólapok száma között.

A korábbi rekordot a 2004-es, a határon túliak állampolgárságáról döntő, amúgy szintén eredménytelen népszavazáson állították fel a választók, akkor 53 697-en szavaztak érvénytelenül, ez az összes leadott szavazat 1,78 százaléka volt. Ezen kívül csak 1997-ben, a NATO-népszavazáson volt 1 százalék feletti az érvénytelen szavazatok aránya, akkor 44 961, 1,13 százaléknyi érvénytelen szavazat volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.